Lekdetectie: aanwezigheid van vloeistof meten

Als de verwarmingsketel in je machinekamer lekt, wil je dat vanzelfsprekend weten. Ook als er in een kabinet vloeistof uit een leiding of hydraulische cilinder druipt, hoor je dat graag voordat zo’n lekkage een echte storing of zelfs een gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Sensormat vs infrarood detectiesysteem

De makkelijkste manier is om onder de ketel of onder in de kast een sensormat te leggen. Zo’n mat bestaat uit een netwerk van geleidende draden. Als daar vocht op valt, ontstaat er kortsluiting. Aan dat signaal kun je een alarm hangen. Een sensormat is prima in staat om lekkages te detecteren maar heeft als nadeel dat je hem na elk lek moet vervangen.

Als je vermoedt dat er regelmatig een lekkage zal optreden, kun je daarom beter kiezen voor een detectiesysteem op basis van infrarood licht. Op het laagste punt van je opstelling monteer je een plaatje die je met een lichtbundel beschijnt. Als er vocht op dat plaatje komt te liggen, verandert de brekingsindex en is de reflectie anders. Een seintje is dan snel gegeven.

Qua prijs ontlopen de lekdetectiemethodes elkaar niet veel. Het voordeel van de infraroodsensor is dat hij herbruikbaar is. Je hoeft immers alleen het plaatje droog te maken. Het nadeel is dat hij maar op één plek meet, terwijl een sensormat een groot oppervlak afdekt. Je kunt natuurlijk meerdere infraroodsensoren inzetten maar dat is prijziger. Een pluspunt is wel dat je op die manier nauwkeuriger weet waar de lekkage zit, omdat een van de sensoren als eerste een waarschuwing zal afgeven. Een monteur kan dan het best daarboven op zoek naar het lek.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19