Over Sentech: technologie inspireert

We leven in het jaar 2000 als Sentech wordt opgericht door Marcel Figge. Dit is ook het jaar dat Marcel’s voormalige werkgever – na een zakelijke deal – twee productlijnen met sensoren obselete verklaarde: “Ik kon het niet aanzien dat de klanten hiervan de dupe werden. Dat was het moment dat ik besloot om voor mijzelf te beginnen.” Zo zie je maar. Technologie verbindt jou met de juiste partners.

Ondertussen zijn we heel wat jaren verder. Met passie voor technologie maakt Sentech de machine van de klant beter. Onze sensor experts ontwikkelen samen met jou als klant slimme sensoroplossingen. Het gaat om sensorvraagstukken die de grote sensorproducenten niet met standaardproducten uit hun catalogi kunnen oplossen. Marcel vertelt jou hoe hij anticipeerde op deze marktvragen.

Hoe is Sentech ontstaan?

Het is 1996. Figge start als Account Manager bij een sensorleverancier. Hij is verantwoordelijk voor de verkoop van twee productlijnen. In het jaar 2000 verkoopt zijn werkgever deze twee productlijnen aan een Duitse concurrent. Deze partij verklaarde meteen de twee productlijnen obsolete. Vervolgens werden deze productlijnen vervangen door de sensoren van de Duitse concurrent.

Marcel: “De klanten werden over de productwijziging geïnformeerd. Zij waren enorm teleurgesteld. De producten van de Duitse fabrikant waren namelijk nét even anders. Hierdoor zouden de klanten hun machines moeten aanpassen, om de ‘equivalente’ sensoren passend te maken.”

Figge kon het niet aan zien dat klanten de dupe werden van deze deal: “In een week tijd heb ik geregeld dat alle originele fabrikanten mij rechtstreeks gingen beleveren. Zij waren namelijk ook de handel kwijt. Een aantal grote klanten heb ik verteld dat zij de sensoren die zij voorheen afnamen, vanaf nu bij mij konden kopen.”

Marcel Figge vertelt over het ontstaan van Sentech

Marcel Figge: “Samen met mijn vrouw Birgit startte ik dit avontuur. In onze eengezinswoning maakte wij een slaapkamer vrij als werkruimte. Al snel stond de hele woonkamer vol met voorraad. Na een aantal maanden verhuisde het bedrijf naar een kantoorpand in ’s-Hertogenbosch.”

Waarom Sentech?

In de begin jaren ontstond de behoefte naar aangepaste sensoren. Figge vertelt: “Klanten vroegen ons bijvoorbeeld om een stekker eraan te zetten. Bij het oplossen van een sensorvraagstuk gaat het niet alleen om de sensor, maar ook over de integratie van de sensor in de applicatie. Daar hebben wij ons in gespecialiseerd, zodat we klanten goed kunnen adviseren.”

Bij een sensor integratie traject werken wij samen met jou, als collega. Want, alleen samen komen we tot het beste resultaat. “Vandaag de dag ontwikkelen en produceren wij in Nieuwkuijk hoogwaardige sensoroplossingen voor vier hoofdmarkten.”

Voldoen aan hoge kwaliteitsnormen

In 2008 vroeg DAF of wij bepaalde producten konden leveren. Hiervoor moesten wij ons wel certificeren voor de automotive norm. Dit heeft onze kwaliteitsbeleving een enorme boost gegeven. In de jaren daarna groeide ook bij andere klanten de behoefte om te ontwikkelen volgens de standaarden uit de automotive sector.

Marcel legt uit: “Wij konden al omgaan met tools om snel faalfactoren in kaart te brengen, zoals Design en Production FMEA’s. Hiermee konden we onze klanten helpen en is het aantal complexe sensor samenstellingen enorm toegenomen.”

Sensor expert als R&D-partner

Sensorvraagstukken werden door de jaren heen steeds complexer. Hierdoor ontstond bij technologische bedrijven grote behoefte aan een R&D-partner. Een behoefte die grote sensorfabrikanten lastig kunnen invullen.

Figge speelde in op deze behoefte: “Met onze flexibiliteit, creativiteit en merkonafhankelijkheid passen wij bestaande producten aan, zodat ze voldoen aan de klantwensen. En als een standaard oplossing niet aansluit, ontwikkelen we een eigen oplossing.”

Sensor expert als R&D partner

Innovatieve oplossingen door Engineering

De complexiteit van sensorprojecten nam toe. Daarom is er in 2016 een Engineering-afdeling opgericht. “Sindsdien ontwikkelen we sensoren die nog níet op de markt zijn”, benadrukt Marcel.

Hij geeft hiervan een voorbeeld: “We kunnen nu ook chipintegratie aanbieden, waarbij we de chip integreren in een sensorbehuizing. Met onze kennis van sensorintegratie, software en elektromechanica kunnen we de klant volledig ontzorgen.”

“Een voorbeeld hiervan is de radar sensor. Wij integreerden een radarchip in een sensorbehuizing, en pasten deze technologie toe in een agro-applicatie. Deze standaard sensor wordt veel gebruikt om afstanden te meten in voertuigen, zoals auto’s. Het voordeel hiervan is dat de productprijs omlaag gaat, omdat zo’n afstandsmeter in grote aantallen wordt geproduceerd.”

Wat wij doen – complexe sensorvraagstukken oplossen

In het kort komt het erop neer dat Sentech sensorkennis en -innovatie levert. “Hoe complex jouw sensorvraagstuk ook lijkt, vaak is de oplossing juist eenvoudig. Daarbij kunnen we jou als klant uitstekend helpen bij de integratie van sensortechnologie en sensor R&D-oplossingen voor extreem complexe sensorvraagstukken.”

Hoe wij dat doen

Met oprechte aandacht voor mensen, zijn wij enorm betrokken bij het verbeteren van de machine van de klant. Figge licht toe: “Wij stellen kritische vragen en vragen door. Alleen zo komen wij te weten wat jij als klant écht nodig hebt. Die betrokkenheid is de basis voor een langdurige samenwerking.”

Dus, een sensorproject begint bij het in kaart brengen van jouw behoeften. Hierbij stellen wij onder meer de volgende vragen: Welke meet- en regelproblemen of -uitdagingen heb je? Welke doelen streef je na? In welke omstandigheden opereren jouw machines, voertuigen, apparaten of installaties? Welke gegevens wil je meten? Welk budget heb je over voor de optimale oplossing? Dit soort vragen staan centraal in onze manier van werken. Zo maken we samen met jou de afweging tussen kwaliteit, doorlooptijd en kosten.

Het komt regelmatig voor dat de sensor met de gewenste kenmerken niet op de markt te verkrijgen is, of te kostbaar is. “In die gevallen ontwikkelen wij de sensor zelf. Of we maken een standaardsensor met aanpassingen geschikt voor de gewenste toepassing”, aldus Figge.

Wie – challenges waarmaken

Marcel’s passie om Sentech op te richten is ontstaan, door een overname waar klanten de dupe van werden. Die motivatie is door de gehele organisatie verweven. Ook onze Account Managers, Engineers, Purchasers, Project Managers, Assembly- en Test Engineers willen altijd helpen om tot de voor jou beste sensoroplossing te komen.

Onze mensen staan voor jou klaar.

ontmoet ons team

 

Founder:

Marcel Figge

“Samen met mijn vrouw Birgit startte ik dit avontuur. In onze eengezinswoning maakte wij een slaapkamer vrij als werkruimte. Al snel stond de hele woonkamer vol met voorraad.”

e-mail Marcel

of bel: 073 2200 013

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19