Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig

Voor het terugvinden van materieel heb je een asset tracker nodig. Maar ook een lokalisatietechnologie zoals GPS, wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie past bij jouw situatie?

Wanneer gebruik je welke lokalisatietechnologie?

Asset trackers zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Welke je nodig hebt, hangt af van jouw toepassing. Hetzelfde geldt voor de bijbehorende technologie. Je hebt GPS, wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Wanneer kies je voor welke technologie? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

GPS

GPS meet een locatie tussen de 10 en 50 meter nauwkeurig. Met deze technologie weet je in welke straat je asset zich bevindt.

GPS heeft een hoger energieverbruik. Het werkt met satellietsignalen. Dat is ook de reden waarom het voornamelijk buiten wordt gebruikt, omdat satellietsignalen niet door muren heen meten. Bij asset trackers zien we GPS vaak bij verhuurde (bouw)machines, steigers en containers.

Wifi

Locatiebepaling met Wifi is tussen de 15 en 100 meter nauwkeurig. Wifi kan overal – zowel binnen als buiten – de locatie meten. Wanneer het signaal weg is, kunnen de trackers niet meer gevolgd worden. Omdat deze techniek geschikt is voor binnenshuis, is dit als asset tracking ideaal in bijvoorbeeld loodsen en distributiecentra.

Bluetooth

Bluetooth kan verschillende asset trackers en sensoren met elkaar combineren. Dit is alleen mogelijk als de afstand tussen de trackers niet groter is dan 25 meter.

Dat werkt zo… Bluetooth zet je in als een ‘moeder tracker’ die de locatie en/of andere eigenschappen ontvangt van de verspreidde trackers. Deze technologie is zowel binnen als buiten te gebruiken.

Bluetooth is tot 25 meter nauwkeurig en heeft een laag energieverbruik. Dat maakt deze technologie geschikt voor trackers die een lange levensduur nodig hebben. Je ziet bluetooth vaak terug bij het lokaliseren van kleinere producten. Ook kan je het combineren met andere sensoren om bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid en aanwezigheid te meten.

Netwerk triangulatie

Hoeft het niet nauwkeurig te zijn? Dan kan netwerk triangulatie voldoende zijn. Ook wordt dit gebruikt als back up (naast GPS, Wifi of bluetooth). Als een communicatienetwerk niet meer werkt, valt de tracker terug op netwerk triangulatie.

Netwerk triangulatie is een driehoeksmeting van een positie. Oftewel: je hebt verschillende zendmasten die de afstand tussen de tracker en de zendmast registreren. Het energieverbruik van netwerk triangulatie is het allerlaagst van alle communicatiemiddelen voor locatiebepaling.

Bij netwerk triangulatie maak je gebruik van de infrastructuur van een netwerk provider. De nauwkeurigheid verschilt per netwerk en het aantal base stations in de omgeving. Zo is er verschil tussen landelijke en stedelijke omgeving. Voor LPWAN Sigfox varieert de nauwkeurigheid van positiebepaling via netwerktriangulatie van 1 tot 10 kilometer.

Netwerk triangulatie wordt vaak gebruikt als de locatie niet super precies hoeft te zijn. Zoals bij het vervoeren van goederen naar het buitenland, wanneer je wil weten of je zending ontvangen is in de juiste stad.

Daarbij is deze technologie goed te gebruiken als GPS geen optie is. Maar ook in afgelegen gebieden met slechtere GPS-dekking. In die situaties kan je met netwerk triangulatie toch globaal je locatie bepalen.

Combineer verschillende technologieën voor optimale locatiebepaling

Wil je jouw logistieke en supply chain processen optimaliseren? Dan is het belangrijk om te weten wanneer je de locatie van een asset (zoals trailer of container) ontvangt. Als je meerdere lokalisatietechnologieën combineert, versterk je de voordelen van de technologieën. Daarbij vergroot je de levensduur van de tracker en krijg je een zo nauwkeurig mogelijke locatiebepaling.

Volgorde van lokalisatietechnologieen bij asset tracking

Hoe ziet het combineren van lokalisatietechnologieën eruit? In deze afbeelding vind je een aantal voorbeelden. Wanneer de eerste technologie stopt, valt de tracker terug op de volgende technologie om de locatie te bepalen.

Hoe kies je de juiste asset tracker?

Zo, nu weet jij meer over lokalisatietechnologieën voor asset tracking. Maar welke asset tracker werkt met welke technologieën? En wat zijn de afmetingen van die trackers?

Wij hebben de asset trackers met bijbehorende specificaties op een rijtje gezet. Vergelijk de trackers op 9 punten met onze infographic.

Download de infographic 'Wanneer gebruik je welke asset tracker?'

Nieuwsbrief

Onze expert:

Pamela Goeverneur

e-mail Pamela

of bel: 073 2200 011

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Interim HR Adviseur (freelance/zzp)

Of je nu in dienst werkt of als zzp’er, bij ons voel je je snel thuis. Je wordt omgeven door hele leuke en kundige collega’s die je – we zeggen het maar alvast – na 7 maanden ongelofelijk zal gaan missen.
Lees verder >

Chief Financial Officer (CFO)

Als CFO én MT-lid ben je verantwoordelijk voor het financiële- en ICT-beleid. Ook geef je leiding aan drie Finance- en drie ICT-collega’s.
Lees verder >

Ervaren Projectleider Sensortechnologie

Als Ervaren Projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van unieke projecten op het gebied van sensorintegratie.
Lees verder >

Junior Projectleider Sensortechnologie

Als Junior Projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van unieke projecten op het gebied van sensorintegratie.
Lees verder >

Financial Controller

In deze veelzijdige rol binnen onze groeiende organisatie ben je (strategisch) sparringpartner en rechterhand van onze Finance Manager. Lees meer over deze vacature.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19