Load cellen: kracht meten

Verreweg de meeste gebruikte techniek om kracht te meten, zijn load cellen. Zo’n sensor bestaat uit een stukje metaal met daarop een rekstrookje, een folie met een koolstofpatroon. Afhankelijk van hoe dat patroon wordt opgerekt, ingedrukt of vervormd, verandert de weerstand. 

In een elektronische schakeling die de brug van Wheatstone wordt genoemd, kun je die weerstandsverandering nauwkeurig meten. Metalen vertonen binnen een bepaald gebied prachtig lineair gedrag als je ze vervormt dus je kunt de weerstandsmeting in de sensor of extern vervolgens goed omzetten naar een kracht.

Makkelijk integreerbaar

De kosten voor een load cell liggen niet al te hoog. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig in een design te integreren. Toch is het verstandig goed naar de mechanica van het systeem te kijken. In een goede configuratie staat de kracht loodrecht op de load cell en zijn er geen andere steunpunten die een deel van de kracht opvangen. 

Ook zijn er situaties waarbij een zeer nauwkeurige meting nodig is en dus een lichte load cell, maar waarbij het systeem ook bestand moet zijn tegen bijvoorbeeld een monteur die met z’n hele gewicht op de lopende band hangt. Je kun de sensor dan beschermen door een aanslag te creëren, een stootblok waartegen het systeem aanloopt en die ervoor zorgt dat de sensor binnen zijn nominale toelaatbare verbuiging blijft.

Load cellen met een rekstroken zijn het meest gangbaar in de industrie, maar er zijn ook oplossingen op de markt die gebruikmaken van piëzo-elementen. Een nieuwe, opkomende optie is een fiber Bragg grating.

Coming soon: Load Sensoren

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de load sensoren voor te bereiden voor plaatsing in onze online sensordatabase. Wil je nu meer weten over de technische specificaties van load sensoren? Dat begrijpen we. Ondertussen kan je informatie opvragen bij onze sensorexperts. Stuur een e-mail met jouw vraag.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19