Lengte en positie sensoren

Van xyz-gantry’s in 3D-printers en supernauwkeurige waferstages in de halfgeleiderindustrie, tot autonome voertuigen, producten op een lopende band en aansturingen van robotarmen. Op heel veel plekken in de industrie ben je geïnteresseerd in lengtes en posities, of simpelweg aanwezigheid. Het palet aan mogelijke sensortypes is dan ook groot.

Wat is jouw meetbereik?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is in welk bereik je wilt meten. Gaat het om millimeters of zelfs micrometers, is het voldoende om de lengte in centimeters te weten of draait het om vele meters? Elke bereik heeft zijn eigen sensortype. Moet het supernauwkeurig zijn, dan moet je denken aan bijvoorbeeld lineaire encoders, proximity sensoren en hoognauwkeurige afstandssensoren. Tot aan een meter kun je met vrijwel alle sensortypes uit de voeten. Daar voeren optische, inductieve, magnetische en capacitieve technieken de boventoon. Als het om grotere afstanden gaat, spelen time-of-flight-technieken zoals ultrasoon, lidar en radar de hoofdrollen.

Invloed van omgevingseisen

Een belangrijke tweede vraag gaat over de omgeving waarin je de sensor wil inzetten. Als er bijvoorbeeld sprake is van vervuiling, dan liggen optische sensortypes niet direct voor de hand. In de buurt van een permanente magneet werkt een magnetische sensor dan weer niet goed, en kun je beter kiezen voor een inductieve variant.

Lineaire encoders

Verplaatsingen of bewegingen meten

bekijk sensoren

Proximity sensoren

Aanwezigheid of afstand meten

bekijk sensoren

Afstandssensoren

Afstanden meten tot 1 meter

bekijk sensoren

Lange afstandssensoren

Grote afstanden meten (groter dan 1 meter)

bekijk sensoren

Hoognauwkeurige afstandssensoren

Afstanden meten op nano- en micrometer

bekijk sensoren

Fiber optics

Aanwezigheidsdetectie van objecten

bekijk sensoren

Potentiometers

Verplaatsingen en lengtes meten

bekijk sensoren

Trekdraadencoders

Lange lengtes meten

bekijk sensoren

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Onze expert:

Jurre van Son

e-mail Jurre

of bel: 073 2200 507

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19