Potentiometers: verplaatsingen en lengtes meten

Met een potentiometer kun je lineaire verplaatsingen en lengtes tot ongeveer een meter meten. Een mes dat als een guillotine op en neer beweegt, is bijvoorbeeld prima te volgen met een potentiometer. Voor grotere lengtes liggen andere oplossingen meer voor de hand; potentiometers worden dan te kostbaar.

Een potentiometer zit in een industriële behuizing die veel weg heeft van een schokbreker. Intern zit een folie met een koolstofpatroon. Daaroverheen beweegt een krammetje. De weerstandswaarde van dat geheel is afhankelijk van waar dat krammetje de folie indrukt. Hoe verder je de as van de potentiometer uittrekt, en dus hoe groter de verplaatsing, hoe hoger de weerstand.

Lees meer…

Voordelen en nadelen potentiometers

Het voordeel van de bouwvorm is dat het eenvoudig te installeren is. Aan beide zijden zit een oogje dat je simpelweg aan twee machinedelen vastmaakt. De potentiometer maakt dan een starre verbinding tussen die twee punten. Dat kan heel voordelig zijn maar het heeft ook een potentieel nadeel. Als de krachten en bewegingen niet in lijn liggen met de as in de potentiometer, heeft dat een negatief effect op de levensduur. 

Sowieso is het mechanische karakter van de potentiometer een aandachtspunt. Bij elke beweging en elke trillingen schuift het krammetje over het folie. De technologie is inmiddels zo goed dat honderdduizenden slagen zeker haalbaar zijn. Bij dynamische systemen of als er veel vibraties in het spel zijn, is de levensduur beperkt.

Potentiometers uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Onze expert:

Sean Ram

e-mail Sean

of bel: 073 2200 007

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Test Engineer

Als Test Engineer test je de sensorassemblages. Ook verpak je artikelen voordat ze naar de klant gaan. Lees direct de vacature.
Lees verder >

Assemblage Medewerker

Kom jij bij ons werken als Assemblage Medewerker? Met jouw assemblage skills maak jij sensoroplossingen. Check de vacature!
Lees verder >

Traineeship Sales Engineer

Tijdens dit Traineeship verdiep je jezelf in alle aspecten die met Sales Engineering te maken hebben.
Lees verder >

Junior Sales Engineer

Als Junior Sales Engineer ben jij de rechterhand en sparringpartner van de Account Manager. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en te groeien in jouw rol.
Lees verder >

Quality Engineer

Als Quality Engineer krijg je vrijheid en ruimte om de Environmental, Health en Safety processen en systemen op te zetten en te verbeteren.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19