Trekdraadencoders: lange lengtes meten

Een trekdraadencoder is een redelijk traditionele methode om lengtes te meten. Het best kun je hem vergelijken met een rolmaat. Hoe groter de lengte die je wilt meten, hoe verder de draad uit het systeem wordt getrokken. Een trekdraadencoder is vooral interessant wanneer je grote verplaatsingen en lange lengtes wilt meten, van een meter tot zelfs tientallen meters.

Hoe werkt een trekdraadencoder?

Uiteraard staat er geen centimeterverdeling op de trekdraad zoals op de liniaal in een rolmaat. De lengte wordt berekend aan de hand van het aantal omwentelingen dat het interne asje maakt. Het principe dat de trekdraadencoder daarvoor gebruikt, lijkt om de technologie in een potentiometer. Er loopt een balletje rond over een folie dat aan de binnenkant van een cilinder is bevestigd. Het balletje maakt contact tussen de twee koolstofsporen op dat folie en bepaalt daarmee de weerstandswaarde van de schakeling.

Tegenwoordig zie je ook trekdraadencoders die de omwentelingen bijhouden met een rotary encoder. De traditionele variant op basis van folie en koolstofsporen wordt nog altijd verreweg het meest gebruikt.

Voordelen trekdraadencoders

Het voordeel van een trekdraadencoder is dat je er grote verplaatsingen mee kunt meten en dat je een absolute waarde terugkrijgt. Dat kan bovendien in veeleisende omgevingen, zoals op grote heftrucks of in de offshore op scheepskranen. Zo lang de draad tegen die omstandigheden bestand is, kun je daar met een trekdraadencoder prima uit de voeten. De kwetsbaardere sensor zelf wordt dan in een beschermende behuizing geplaatst.

Nadelen trekdraadencoders

Een trekdraadencoder kan niet goed overweg met vibraties, trillingen of andere verstoringen zoals wind die de uitgetrokken draad onbedoeld manipuleren. De sensor in het kastje ziet geen verschil tussen werkelijke verplaatsingen en dat soort manipulaties. In het design van de meetopstelling moet je daarmee rekening houden.

Een nadeel van een trekdraadencoder is dat hij bewegende delen bevat zoals het balletje dat over het folie rolt en de draad die uitrolt en met een bladveer weer terugschiet. Dat maakt het systeem gevoelig voor slijtage. De technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat een trekdraadencoder honderdduizenden slagen kan maken. Voor zeer dynamische applicaties kan dat echter onvoldoende zijn.

Trekdraadencoder vs potentiometer

In tegenstelling tot een potentiometer heeft een trekdraadencoder veel minder last van krachten in andere richtingen. De draad is immers een stuk flexibeler dan de starre as in een lineaire potentiometer.

Coming soon: trekdraadencoders

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de trekdraadencoders voor te bereiden voor plaatsing in onze online sensordatabase. Wil je nu meer weten over de technische specificaties van trekdraadencoders? Dat begrijpen we. Ondertussen kan je informatie opvragen bij onze sensorexperts. Stuur een e-mail met jouw vraag.

stel jouw vraag

Onze expert:

Sean Ram

e-mail Sean

of bel: 073 2200 007

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Test Engineer

Als Test Engineer test je de sensorassemblages. Ook verpak je artikelen voordat ze naar de klant gaan. Lees direct de vacature.
Lees verder >

Assemblage Medewerker

Kom jij bij ons werken als Assemblage Medewerker? Met jouw assemblage skills maak jij sensoroplossingen. Check de vacature!
Lees verder >

Traineeship Sales Engineer

Tijdens dit Traineeship verdiep je jezelf in alle aspecten die met Sales Engineering te maken hebben.
Lees verder >

Junior Sales Engineer

Als Junior Sales Engineer ben jij de rechterhand en sparringpartner van de Account Manager. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en te groeien in jouw rol.
Lees verder >

Quality Engineer

Als Quality Engineer krijg je vrijheid en ruimte om de Environmental, Health en Safety processen en systemen op te zetten en te verbeteren.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19