Een bloeiende carrière in de hightech

Geen dag is hetzelfde in de werkweek van Operations Director Hermen Kobus. De young professional vertelt over de inhoud van zijn werk en over zijn carrière in de hightech bij Sentech. Doordat de sensor integrator een groeispurt doormaakt, loopt hij in zijn uitdagende en afwisselende functie tegen veel challenges aan. Ontdek hoe het is om bij een succesvol hightechbedrijf te werken, en wat Hermen doet voor de beste sensoroplossingen bij de klanten van Sentech.

Hermen stuurt 4 Project Engineers en 2 afstudeerders aan. Met zijn team is hij verantwoordelijk voor de projectleiding, engineering en planning van de sensor challenges die Sentech op zich heeft genomen. Hij laat je ervaren hoe het is om te werken in de hightech.

Projectmatige aanpak engineering en ontwikkeling

Sentech is gespecialiseerd in sensorintegratie. Tot 2015 zorgden Account Managers voor acquisitie en de projectbegeleiding van de engineering van sensoroplossingen.

Hermen: “Daardoor hielden ze minder tijd over om nieuwe prospects te benaderen. Dat was een knelpunt voor verdere groei. De directie besloot toen om een projectafdeling op te zetten, zodat Account Managers zich volledig konden focussen op het onderhouden van goede klantrelaties.”

Hermen mocht begin 2016 de projectafdeling opzetten en leiden. Met zijn team van 4 Project Engineers en 2 afstudeerders zorgt hij voor de engineering en ontwikkeling van sensorproducten en –assemblages.

Maandag: elke dag begint met salesoverleg

Hermen heeft elke dag contact met Account Managers en de binnendienst via een gezamenlijke conference call. “Ze vertellen mij wat er die dag op het programma staat en wat ze nodig hebben. Ik lever input over de status van projecten en beantwoordt eventuele vragen, of stel ze uiteraard zelf.”

“Vandaag bespreek ik na de call in 10 minuten de lopende projecten met mijn directe collega’s en de punten uit het salesoverleg. De rest van de dag werk ik aan een innovatieproject voor een fabrikant van grote industriële afzuigkappen.”

Engineering van een robuuste sensormodule

Dat bedrijf heeft een filterloze afzuigmethode ontwikkeld. De methode bestaat uit een wervelings- en vernevelingssysteem. Luchtwervelingen laten vet op de wand neerslaan, dat met een nevel van reinigingsvloeistof wordt losgeweekt en verzameld in een goot. De combinatie van reinigingsmiddel en vet is een uitdaging voor de sensoriek.

Young professional Hermen Kobus wint rally Hellendoorn

Young professional Hermen Kobus wint rally Hellendoorn

Hermen: “De standaard sensoroplossing die de klant gebruikte voldeed niet, omdat vet aansloeg op de sensoren. Daardoor moesten keukens af en toe sluiten. We hebben samen met de klant een sensormodule ontwikkeld met een skim cover die de sensoren afdekt. De module hebben we onder het vloeistofoppervlak gepositioneerd waardoor het vet er niet bij kan. De keukens kunnen nu continu blijven draaien.”

Dinsdag: groeispurt zorgt voor uitdagingen

Een dag op de hei doorbreekt de werkweek. Vanwege de groeispurt is een strategisch overleg buiten de deur met het managementteam nodig.

“Het succes van Sentech en de groeifase brengen uitdagingen met zich mee. We overleggen wat er anders moet en kan, en hoe we strategisch kunnen bijschakelen. Maar ook waar we op de rem moeten trappen.”

Woensdag: werken aan hightech ontwikkelprojecten

Hermen leidt elke woensdagochtend een uitgebreid projectoverleg, waarin hij met zijn team dieper ingaat op alle projecten. “Dat is een mooi moment middenin de week om elkaar te helpen en de voortgang te bespreken”, vertelt hij.

“Vandaag staat onder andere het ontwikkelproject voor Agrifac op de agenda. Dat bedrijf ontwikkelt en fabriceert landbouwmachines, waaronder innovatieve spuitbomen om akkers mee te besproeien. Daarvoor hebben we inmiddels een prototype radarsensor ontwikkeld en geproduceerd.”

Deze ondersteunt het bespuiten van gewassen door het meten van de gewashoogte en afstand tot de grond. “Het prototype testen we in het veld op een spuitboom van Agrifac. We sparren over een oplossing voor de koeling van de chip en de behuizing die bestand moet zijn tegen extreme omstandigheden. Dat betekent dat we moeten voldoen aan de IP69K-norm. De hoogste standaard voor bestandheid tegen stof, vocht en hoge temperaturen.”

Soepele overdracht van nieuwe projecten

Na de lunch begint Hermen aan de planning van de ontwikkeling van een tapefeeder. Een nieuw project dat Sentech net heeft binnengehaald. “Voor de overdracht van nieuwe business heb ik een overdrachtsprocedure opgesteld. Het begint met een projectinitiatiedocument dat de verantwoordelijke Account Manager in concept invult.”

Daarna volgt een intern overleg, waarin we de processtappen, deliverables en de voorlopige specificaties van het eindproduct vastleggen. “Het definitieve document wordt met de klant afgestemd. Daarmee borgen we de verwachtingen over het resultaat en voorkomen we teleurstellingen.”

“De planning maak ik in overleg met de projectteamleden. Ik verwacht realistische inschattingen, anders hebben ze iets uit te leggen. Ik heb ongeveer vier uur nodig om de hele procesflow in kaart te brengen. Behalve voor automotive projecten. Die zijn een stuk ingewikkelder, omdat we veel extra documentatie moeten opleveren. Dat kost dus meer tijd.”

Donderdag: omgaan met onverwachte gebeurtenissen

Projecten lopen soms niet zoals gepland. Een goede projectorganisatie anticipeert daarop, is inventief en vindt snel oplossingen. Zo begin de donderdag voor Hermen.

“We hebben een handbediening voor een patiëntenliftsysteem ontworpen. De eerste serie kastjes blijkt niet te passen in het testbed dat we bij ons hebben staan. Verbuigen is geen optie en volgens afspraak moet de eerste serie over twee weken worden geleverd.”

De hele dag werkt het team aan een oplossing. Het probleem kwam onverwachts omdat het eerste sample twee weken geleden wel paste. Het materiaal bleek tijdens serieproductie echter krom te trekken.

Portret Hermen Kobus

“Ik kijk uit naar de komende jaren en alle nieuwe challenges!”

“Als een banaan”, zei de spuitgieter. Om toch de deadline te halen, heeft hij zonder overleg een ander materiaal gekozen.

“Met de beste bedoelingen natuurlijk”, zegt Hermen. “Maar de gevolgen zijn groot. Het product is nu namelijk drie tiende millimeter te groot. Gelukkig vinden we na overleg met de spuitgieter een oplossing. Waarschijnlijk gaan we de deadline gewoon halen!”

Vrijdag: kennisdeling en coaching

Deze vrijdag staat voor Hermen in het teken van kennisdeling en coaching. Zo werkt hij aan zijn eigen ontwikkeling en brengt bij nieuwe kennis en ervaringen bij Sentech binnen.

Hermen: “‘Ik ben lid van de CTO-club van The House of Technology. Een keer in de maand komen we met engineers van OEM’s en toeleverende bedrijven bij elkaar. We hebben het over interessante praktijkcases en we delen kennis.”

Zelfstandige productontwikkeling. Hoe doe je dat?

“Vanochtend sparren we over de ontwikkeling van een eigen product. Ik breng een project in waar wellicht op termijn een radarproduct uitkomt. Voor mij is het leerzaam om te weten hoe anderen een zelfstandige productontwikkeling doen”, benadrukt Hermen.

Sentech verkoopt namelijk sensoroplossingen op basis van de uitdagingen (challenges) van klanten. Hij vervolgt: “We zijn dus eigenlijk geen productverkopers; al helemaal niet vanuit een catalogus.”

Er komen interessante vragen en antwoorden voorbij. “Hoe ga je om met de andere marktbenadering in je organisatie? Hoe voorkom je dat de ontwikkeling ondersneeuwt als het druk wordt met de normale, commerciële projecten? En hoe zorg je ervoor dat het product configure to order wordt, zodat je niet voor elke klant iets nieuws hoeft te bouwen? Een erg leerzame discussiebijeenkomst waarmee ik thuis kan komen en Sentech voordeel uit kan halen.”

Hightech carrière: van engineering naar management

‘’s Middags heb ik een eerst gesprek, in een reeks van zes, met mijn persoonlijke carrièrecoach. Sinds mijn aanstelling is het projectenteam gegroeid naar zes mensen, waaronder twee afstudeerders. De balans in mijn werk is verschoven van engineering naar management en planning.”

“Ik waak ervoor dat ik niet te ver afdwaal, want ik ben gek van techniek. Nu besteed ik nog maar 10 procent van mijn tijd aan engineering en moet ik schipperen tussen de taken en verantwoordelijkheden. Gelukkig dompel ik mezelf nog regelmatig onder in de technische kanten van onze projecten.”

“Met mijn carrièrecoach ga ik de komende tijd bepalen waar ik mijn intrinsieke motivatie in het vervolg vandaan haal. Daarna zullen we bekijken wat dat betekent voor mijn dagelijkse werk. Ik vind het heel fijn dat er binnen Sentech zo veel tijd is voor persoonlijke ontwikkeling. Het voelt als een warm bad.’

Hoe ga je om met dynamiek tussen afdelingen?

Tijdens een succesvol sensor integratie project, lopen de belangen van Engineering en Sales soms uiteen. Waar de Account Manager flexibiliteit wil bieden aan de klant, houdt de Engineer vast aan de processen, om kwaliteit te bewaken.

Lees hoe onze sensorexperts hier een balans in vinden.

 

spanningsveld sales en engineering

 

Dit artikel verscheen in Mechatronica&Machinebouw nr.3 2018 en is geschreven door Alexander Pil