Hoek en inclinatie sensoren

Stuurbekrachtiging in een auto, de gewrichten in een robotarm, roterende motorassen. Overal waar zaken draaien, is het interessant om de hoek of de hoekverandering te kunnen registreren.

In bijvoorbeeld het schouder-, ellenboog- en polsgewricht van een robotarm kies je typisch voor een rotary encoder zodat je nauwkeurig de positie en oriëntatie van de grijper of een andere end-of-arm tool kunt bepalen. Steeds vaker valt de keuze op zogenaamde holle-asencoders die het voordeel hebben dat alle kabels en aansluitingen netjes kunnen worden weggewerkt en geen onbetrouwbare sleepcontacten hoeven te worden gebruikt.

Omgevingseisen

Net als bij veel andere sensortoepassingen speelt ook bij hoeksensoren de omgeving een grote rol in de keuze voor welke technologie het best is. Zijn er bijvoorbeeld druppels of magneten in de buurt? Of moet je rekening houden met stof, zand en allerlei andere vervuiling zoals in militaire applicaties?

Hoe snel je wilt meten, hangt af van wat je met de sensoroutput doet. Vormt dat signaal bijvoorbeeld de input van een controller of een aansturing? Wil je een absolute of een incrementele meting doen? Is er een holle as nodig of kun je simpelweg op de kopse kant van een as meten? En hoe groot mag de sensor zijn? Er zijn tegenwoordig rotary encoders in chipformaat; ideaal voor applicaties waar de ruimte beperkt is en componenten zo klein en lichtgewicht mogelijk moeten zijn zoals in medische robots.

Rotary encoders

Verdraaiingen meten

bekijk sensoren

Inclinometers

Hoeken en hellingen meten

bekijk sensoren

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19