Inclinometers: hoeken en hellingen meten

Inclinometers zijn nauw verwant aan accelerometers. Waar een versnellingsmeter kijkt naar bewegingen, kun je met een inclinometer ook statisch bepalen wat de hoek van de sensor ten opzichte van de horizon is. In zo’n systeempje zitten drie assen waaruit drie vectoren zijn af te leiden. Door die vectoren te combineren, kun je heel precies uitrekenen welke hoek de sensor maakt. De grootte van de vectoren is immers afhankelijk van de stand van de inclinometer. Overigens is het niet in elke toepassing nodig om met drie assen te werken; soms volstaan twee, of zelfs maar één.

Welke technologie heb jij nodig?

Net als bij accelerometers zijn er ook bij inclinometers verschillende keuzes qua technologie. Er bestaan oplossingen op basis van magnetisme, piëzokristallen en capaciteit. In de beste applicaties die bij Sentech de revue passeren, gaat de voorkeur uit naar een micro-elektromechanische systeem (MEMS). Zo’n sensoroplossing is weliswaar niet het meest nauwkeurig, maar wel zeer kosteneffectief.

Lees meer…
Het gebeurt regelmatig dat gebruikers te hoge eisen stellen aan een inclinometer. Dan willen ze bijvoorbeeld de hoek van een stortbak op een vrachtwagen supernauwkeurig bepalen. Dat lukt je echter nooit, want door alle trillingen van de motor en de hydrauliek, moet je blij zijn als je op een graad nauwkeurig kunt meten. Het is dus zaak om goed over je applicatie na te denken: welke nauwkeurigheid is reëel?

Een inclinometer op basis van MEMS haalt een nauwkeurigheid van maximaal 0,1 graad. Zo’n sensor kost typisch een paar tientjes. Er zijn natuurlijk ook meetoplossingen op de markt die tot op de duizendste graad precies de tilt kunnen meten. Dan kom je in een heel andere prijsklasse. Dergelijke inclinometers zitten in de categorie van (ruim) boven de duizend euro. Die nauwkeurigheid kun je echter alleen bereiken in een goed geconditioneerde ruimte, en met een stabiele ondergrond, zoals bijvoorbeeld in een halfgeleiderfabriek. Daar heb je ook zeer hoge nauwkeurigheden nodig omdat de wafers extreem vlak moeten liggen zodat het patroon er goed kan worden afgebeeld.

Alleen voor toepassingen waar je iets heel precies moet meten, en waar je alle externe effecten kunt uitsluiten, zet je de stap naar geavanceerde inclinometers.

Inclinometers uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Onze expert

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Test Engineer

Als Test Engineer test je de sensorassemblages. Ook verpak je artikelen voordat ze naar de klant gaan. Lees direct de vacature.
Lees verder >

Assemblage Medewerker

Kom jij bij ons werken als Assemblage Medewerker? Met jouw assemblage skills maak jij sensoroplossingen. Check de vacature!
Lees verder >

Traineeship Sales Engineer

Tijdens dit Traineeship verdiep je jezelf in alle aspecten die met Sales Engineering te maken hebben.
Lees verder >

Junior Sales Engineer

Als Junior Sales Engineer ben jij de rechterhand en sparringpartner van de Account Manager. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en te groeien in jouw rol.
Lees verder >

Quality Engineer

Als Quality Engineer krijg je vrijheid en ruimte om de Environmental, Health en Safety processen en systemen op te zetten en te verbeteren.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19