Afstand en snelheid sensoren

Hoe vindt een zelfrijdende auto zijn weg? En hoe voorkomen AGV’s en AMR’s dat ze tegen alle objecten om hun omgeving botsen? Dan doen ze door continu de afstanden te meten tussen zichzelf en alles dat ze om zich heen waarnemen.

Technieken die zeer geschikt zijn voor dit soort toepassingen, zijn gebaseerd op het time-of-flight principe; een systeem zendt een puls uit (licht, geluid of een radiosignaal) en meet vervolgens hoelang het duurt voordat de reflectie terug is. Lidar, ultrasoon of radar werken prima voor metingen over langere afstanden, voor autonome voertuigen bijvoorbeeld. Onder grofweg een meter valt radartechnologie meestal af, omdat die oplossing dan te kostbaar wordt.

Hoognauwkeurige afstandssensoren vinden we vaak terug in machines voor de halfgeleiderindustrie. Ook zijn ze geschikt om precieze oppervlaktescans uit te voeren en in het micrometerbereik alle putjes en bergjes te detecteren.

Door gebruik te maken van het dopplereffect kun je afstandssensoren ook toepassen om snelheden te registreren. Uit opeenvolgende metingen is immers de snelheid af te leiden.

Lange afstandssensoren

Grote afstanden meten (groter dan 1 meter)

bekijk sensoren

Afstandssensoren

Afstanden meten tot 1 meter

bekijk sensoren

Hoognauwkeurige afstandssensoren

Afstanden meten op nano- en micrometer

bekijk sensoren

Accelerometers

Versnellingen en trillingen meten

bekijk sensoren

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19