Accelerometers: versnellingen en trillingen meten

Van oudsher worden versnellingen en trillingen gemeten met mechanische sensoren. En nog steeds worden aardbevingen geregistreerd met een geofoon, wat in wezen ook een versnellingssensor is. Als gevolg van een seismische trilling beweegt een spoeltje over een magneetkern. De stroom die daarbij ontstaat, kun je goed meten.

Het systeem is vrij van ruis waardoor er nog altijd geen betere oplossing is ontwikkeld om de kleine trillingen van een aardbeving op te vangen. Maar ook als je bijvoorbeeld over langere tijd vibraties in een gebouw wilt meten, biedt zo’n super stabiel mechanisch concept uitkomst.

Lees meer...

MEMS: kleine embedded systemen

Verreweg de meeste accelerometers zijn tegenwoordig echter kleine embedded systemen, of meer precies, micro-elektromechanische systemen (MEMS). Zo zit er in een airbag een kleine chip die de plotselinge negatieve versnelling bij een botsing registreert. En ook de controller van een Nintendo WII bevat een solid-state accelerometer die de bewegingen van de gamer vastlegt.

In de MEMS-categorie is er veel variatie in technologie. Piëzoresistieve accelerometers voeren de boventoon. Deze componenten zijn gebaseerd op het feit dat de weerstand van piëzokristallen verandert als er mechanische spanning op komt te staan. Door de interne structuur handig te kiezen, kun je daarmee een versnelling detecteren. Dit type sensorchips is snel en relatief goedkoop.

Capacitieve MEMS-sensor

Een andere optie is een capacitieve MEMS-sensor. Daarin zitten minuscule kammetjes die met hun tanden in elkaar steken. Dat geheel vormt een condensator waarvan de capaciteit afhankelijk is van de afstand tussen de tanden. Als de chip versnelt, beweegt de ene kam ten opzichte van de andere. De veranderende capaciteit is dus een maat voor de versnelling. Dit type accelerometers is heel gevoelig, nauwkeurig en temperatuurstabiel.

Daarnaast zijn er ook inductieve en piëzo-elektrische MEMS-accelerometers. En kun je kiezen in hoeveel dimensies je de versnelling of trilling wilt detecteren.

Schokbestendige thermische accelerometer 

Een mogelijk nadeel van alle MEMS-sensoren is dat ze een mechanisch systeem bevatten. Dat maakt dat ze bij extreem grote schokken kapot kunnen gaan. Als hoge schokbestendigheid een requirement is in jouw toepassing, is het wellicht interessant om een thermische accelerometer te overwegen. 

Zo’n component bestaat uit een koepeltje met een verwarmingselement en een temperatuursensor erin. Dat element verwarmt de vloeistof in de koepel. De thermische bel die ontstaat, fungeert als referentie. Bij een versnelling duwt de koude vloeistof met een hoger dichtheid die verwarmde bel weg. De ingebouwde sensor signaleert de temperatuursverandering die je kunt vertalen naar een versnelling.

Accelerometers uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Onze expert

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Test Engineer

Als Test Engineer test je de sensorassemblages. Ook verpak je artikelen voordat ze naar de klant gaan. Lees direct de vacature.
Lees verder >

Assemblage Medewerker

Kom jij bij ons werken als Assemblage Medewerker? Met jouw assemblage skills maak jij sensoroplossingen. Check de vacature!
Lees verder >

Traineeship Sales Engineer

Tijdens dit Traineeship verdiep je jezelf in alle aspecten die met Sales Engineering te maken hebben.
Lees verder >

Junior Sales Engineer

Als Junior Sales Engineer ben jij de rechterhand en sparringpartner van de Account Manager. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en te groeien in jouw rol.
Lees verder >

Quality Engineer

Als Quality Engineer krijg je vrijheid en ruimte om de Environmental, Health en Safety processen en systemen op te zetten en te verbeteren.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19