Druksensoren: druk meten

Als je een druk wilt meten, kies je natuurlijk een sensor die past bij de gewenste nauwkeurigheid en het bereik waarin je geïnteresseerd bent. Daarbij moet je goed in de gaten houden dat de piekdruk vaak vele malen hoger ligt dan de nominale druk. Soms wel twee of drie keer de maximale waarde tijdens regulier gebruik.

Bij vloeistoffen kun je te maken hebben met waterslag; een ultrakorte drukpuls die ontstaat als je een kraan ineens dichtdraait. De meeste sensoren kunnen daar heel slecht tegen. Check sowieso altijd goed welke piekdrukken je in je systeem kunt verwachten en wat een sensor aankan.

Lees meer…

Drukmeting met piëzo druksensoren

Druk kun je op verschillende manieren meten. De meest gebruikte druksensoren bevatten een piëzo-element. Dat kristallen plaatje verbuigt onder druk. Die verbuiging genereert een spanning die je netjes kunt meten. Hoe dunner het plaatje, hoe lagere druk je nog kunt detecteren. Deze variant wordt vaak toegepast omdat het makkelijk te produceren is en dus relatief weinig kost. 

Ook is hij snel en kan hij kleine drukveranderingen registeren. Het nadeel is de gevoeligheid. Als de druk te hoog oploopt, gaat zo’n sensor stuk. Waterslag kan bijvoorbeeld letterlijk een gat in het systeem slaan. Dat kun je al helemaal niet hebben als je met schadelijke of brandgevaarlijke media werkt.

Een oplossing is om het piëzo-element onder te dompelen in olie en het geheel af te sluiten met een membraam. Dat laagje zorgt voor bescherming en maakt dat zo’n sensor beter bestand is tegen hogedrukken. Maar als de druk te ver oploopt, verbuigt of scheurt de folie alsnog. In de voedingsmiddelenindustrie kun je dit sensortype wel toepassen maar moet je speciale food-grade olie gebruiken.

Drukmeting met capacitieve druksensoren

De tweede familie druksensoren werkt op basis van een capacitieve meting. De aangebrachte druk zorgt ervoor dat de ruimte tussen twee condensatorplaten kleiner wordt en dus de capaciteit van het systeem verandert. Die meetmethode is heel robuust en kan zeer hogedrukken aan. De keerzijde is dat dergelijke sensoren iets duurder zijn dan hun piëzo-tegenhangers. Ook zijn ze veel groter; een factor 25 is niet overdreven.

Drukmeting met rekstroken

De derde optie zijn druksensoren met rekstroken. Net als bij een load cell, bestaan die sensoren uit een stukje metaal met daarop een rekstrookje, een folie met een koolstofpatroon. Afhankelijk van hoe dat patroon onder druk vervormt, verandert de weerstand. In een elektronische schakeling die de brug van Wheatstone wordt genoemd, kun je die weerstandsverandering nauwkeurig meten. Die rekstroken zijn super robuust maar ook heel kostbaar omdat ze vaak met de hand worden geproduceerd.

Druksensoren uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag
 

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Test Engineer

Als Test Engineer test je de sensorassemblages. Ook verpak je artikelen voordat ze naar de klant gaan. Lees direct de vacature.
Lees verder >

Assemblage Medewerker

Kom jij bij ons werken als Assemblage Medewerker? Met jouw assemblage skills maak jij sensoroplossingen. Check de vacature!
Lees verder >

Traineeship Sales Engineer

Tijdens dit Traineeship verdiep je jezelf in alle aspecten die met Sales Engineering te maken hebben.
Lees verder >

Junior Sales Engineer

Als Junior Sales Engineer ben jij de rechterhand en sparringpartner van de Account Manager. Je krijgt de kans om je verder te ontwikkelen en te groeien in jouw rol.
Lees verder >

Quality Engineer

Als Quality Engineer krijg je vrijheid en ruimte om de Environmental, Health en Safety processen en systemen op te zetten en te verbeteren.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19