Hall-sensor zorgt voor betrouwbare tilsystemen van PLS

PLS lift- en railsysteem voor patienten met Sentech sensoren

In 2014 kwam Sentech in beeld bij PLS, Patient Lifting Solutions, in Renswoude. Een van Sentechs technologiepartners Zilvertron verwees eigenaar Marcel van den Brandt naar Sentech, toen hij zocht naar sensoroplossingen voor zijn exclusieve tilsystemen.

Unieke systemen die door zorginstellingen en ziekenhuizen worden gebruikt ter ondersteuning van de intensieve zorg aan patiënten. Sentech heeft daarna sensoroplossingen ontwikkeld voor het railsysteem van de til-unit.

Sentech en PLS passen goed bij elkaar omdat beide bedrijven streven naar perfectie en daardoor continu willen verbeteren. De samenwerking heeft inmiddels geleid tot een hall-sensor die zorgt voor een betrouwbare besturing van het railsysteem. Op dit moment werkt Sentech zelfs aan het nieuwe ontwerp van de handbediening.

De wens om continu te verbeteren vraagt om een ontwikkelpartner

Het rail- en liftsysteem van PLS voor zorginstellingen is uniek vanwege het gebruiksgemak, het hoge level van automatisering en een contactloze werking. Dat vergt minder onderhoud – aantrekkelijk voor gebruikers. PLS-systemen worden dan ook geëxporteerd naar diverse landen in Europa, naar Australië en Azië. PLS zoekt constant naar verbetermogelijkheden.

“Ik zie de ontwikkelingen niet stoppen”, zegt van den Brandt. “Wij vragen feedback aan onze klanten over foutmeldingen van het railsysteem. We krijgen er gelukkig niet veel, slechts 2 op 500 koppelingen. Maar toch willen wij op basis van die foutmeldingen het product verbeteren. PLS levert exclusiviteit in het hogere marktsegment. Daarom streef ik naar perfectie.”

Perfectie zoekt van den Brandt ook bij zijn leveranciers en ontwikkelpartners. Van den Brandt: “Het streven naar perfectie en oplossingsgerichtheid kenmerken onze partners ook. Wij zijn dan wel internationaal, maar de ontwikkelkennis en onderdelen voor onze producten halen wij graag dichtbij. We houden van korte lijnen en flexibiliteit. Onze toeleveranciers zitten dan ook binnen een uur rijden van Renswoude. Die zijn niet te beroerd om ’s middags iets langs te brengen wanneer we ’s ochtends hebben gebeld. In een ontwikkelproces heb je partners nodig waar je op kunt vertrouwen, en die snel kunnen schakelen.”

Technische uitdaging: van mechanisch naar elektronisch

PLS kwam bij Sentech met een duidelijke ontwikkelvraag. Van den Brandt: “Wij zochten naar een leverancier die twee verschillende positioneringssensoren (reed-switches) kon vervangen door een hall-sensor. Er bestond geen standaardsensor voor, die je in een catalogus vindt.” Voor het railsysteem levert PLS rails, koppelingen, wissels en rotondes. Alles in het railsysteem wordt gestuurd door sensoren.

PLS zocht een generieke sensor omdat het de mechanische componenten en de besturing met reed-switches wilde vervangen door elektronische componenten. “Elektronische componenten en bediening zijn betrouwbaarder en minder storingsgevoelig dan mechanische”, aldus Van den Brandt.

Sentech heeft voor de contactloze besturing een hall-sensor ontwikkeld in een op maat gemaakte behuizing. De naam zegt het al: de sensor is gebaseerd op het hall-effect. De sensor meet de magnetische veldsterkte in een magnetisch veld, oftewel de aanwezigheid van een magneet in de buurt van de sensor. Dit gaat dwars door het profiel van het tilsysteem heen.

Een hall-sensor is uitermate geschikt voor een contactloze detectie en maakt het ook mogelijk om het railsysteem naar wens af te stellen.

PLS-tilsysteem met hall-sensoren van Sentech

Sean Ram, accountmanager bij Sentech, heeft de ontwikkeling van de hall-sensor van begin af aan begeleid. “We bekijken eerst het probleem en beschouwen alle factoren en omstandigheden, voordat we oplossingen gaan bedenken. Op basis daarvan proberen we geschikte standaardsensoren te zoeken bij de specifieke sensortaken en omstandigheden. Dat is het snelste en meest effectief. Komt daar geen optimale oplossing uit, dan gaan we over tot modificeren van geschikte sensoren.”

Uit het relatief korte ontwikkeltraject kwam de hall-sensor als meest geschikte uit de bus. Ram: “Sentech levert nu alleen nog de sensor en bekabeling. De volgende stap is om er een complete assembly van te maken, wat het geheel nog betrouwbaarder zou kunnen maken.”

Nieuwe ontwikkelingen in een ‘open keuken’

Ram waardeert de open houding van PLS en van Van den Brandt: “We werken samen in een soort open keuken. We delen zoveel mogelijk over onze ontwikkelprocessen om het beste eruit te kunnen halen. Ik kom vaak naar Renswoude om samen met Marcel de werkplaats in te lopen en te sparren over de voortgang en nieuwe ontwikkelingen. Omdat alles vraaggestuurd is weten we vooraf nog niet waar we zullen eindigen.”

In het voorjaar van 2016 kwam PLS met een nieuwe ontwikkelvraag naar Ram. Een ontwikkelvraag die op het eerste gezicht geen sensorvraag leek. Van den Brandt: “Wij maken al een tijd gebruik van standaard handbedieningen voor de bediening van het liftsysteem. Het ontwerp van die bediening is niet helemaal optimaal voor onze toepassing. Het snoer is bijvoorbeeld onder gemonteerd, terwijl wij het liever bovenop hebben voor extra comfort en gemak. De bediening is ook niet spatwaterdicht.”

Er moest dus iets nieuws komen dat ook een wat exclusievere uitstraling heeft. “De huidige leverancier kan daarin niet voorzien. Ik vertelde in een open gesprek over onze behoefte aan een nieuwe handbediening. Sean verraste mij door te zeggen daar wel brood in te zien.”

Van den Brand slaat daarmee de spijker op zijn kop. Sentech is een sensorintegrator die met sensoren, bekabeling, behuizing en connectoren complete sensorassemblages ontwikkelt. Ram over zijn reactie naar PLS: “Mijn eerste gedachte was dat me dit geen sensoriek leek. Maar als je erin duikt, ontdek je dat een handbediening juist uitstekend binnen de competenties van Sentech valt. Dus heb ik de vraag meteen bij onze engineers neergelegd.”

Bij R&D komt ook een stuk creativiteit kijken. Dus gingen de engineers met deze uitdaging aan de slag. Zij kwamen met een integraal technisch ontwerp op maat, inclusief een spuitgietmodel voor een nieuw exclusief uiterlijk van de behuizing. Ram: “Ik hoop dat we begin volgend jaar van ontwikkeling naar productie kunnen.”

Hoe open is jouw keuken? Deel jouw challenge met ons.

stel jouw vraag

 

Onze expert:

Sean Ram

"Sentech en PLS werken samen in een soort open keuken. We delen zoveel mogelijk over onze ontwikkelprocessen om het beste eruit te kunnen halen."

e-mail Sean

of bel: 073 2200 007

Onze klant:

"In een ontwikkelproces heb je partners nodig waar je op kunt vertrouwen, en die snel kunnen schakelen. Daarom past Sentech als ontwikkelpartner zo goed bij PLS."

Marcel van den Brandt - Director

Gebruikte sensor:

HL-X-001

Hall sensor voor het meten van de aanwezigheid van een magneet.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19