Omron in Nederland: lichtsensoren voor het meten van afstand en dikte

Omron ZX2 laser measure sensor

Omron heeft vele laser- en lichtsensoren voor onder meer afstandsmeting. Welke heb jij nodig? Jouw specifieke engineeringsproject vraagt om betrouwbare kennis van een sensorexpert. Het vereist vergaande kennis over het gekozen product en de technologie. Omron werkt samen met Sentech voor het leveren van klant specifieke sensoroplossingen. Hoe jou dit als (R&D) Engineer helpt? Dát check je hier.

Sensoren van Omron worden in grote aantallen geproduceerd. Als je op zoek bent naar standaard massaproducten, dan zit je daar goed. Echter, de vraag voor kleinere specifieke batches van aangepaste lichtsensoren, lasersensoren en andere meetsensoren, wordt door Sentech ingevuld. Dit vergt vergaande specialistische applicatiekennis in de High Tech- en Semicon-markt.

Ruim 10-jarige samenwerking in meetsensoren

“Wij passen sensoren van Omron aan met de juiste stekker en kabel, of we monteren de sensor alvast op een beugel en programmeren de sensoren voor jouw omgevingssituatie”, aldus Sean Ram, Accountmanager bij Sentech. “Inmiddels maken we al meer dan 10 jaar in nauwe samenwerking klantspecifieke sensor assemblies.”

De lasertechnologieën van Omron zijn op meerdere plekken en in meerdere types machines in de High Tech en Semicon toe te passen. Naast de complete assembly aanpassing, worden ook de juiste kabels, connectoren en mechanische interface door Sentech geproduceerd.

Ram: “De ervaring die we hebben opgedaan met de meetsensoren, zoals bijvoorbeeld laser triangulatie, delen we in jouw sensorproject.” Overigens kunnen ook speciale glasvezeluitvoeringen en versterkers geschikt zijn voor jouw toepassing.

Veelgebruikte Omron-sensor

Met lasertriangulatie meet je in hoge resolutie afstand en dikte. Drie veelvoorkomende meetsensoren die engineers – aangepast – in hun project gebruiken, zijn de ZX1, ZX2 en de ZX-L van Omron.

  • ZX1 (2D CMOS Lasertriangulatie)
    Deze sensor maakt gebruik van een geavanceerde HSDR-CMOS (High Speed and Dynamic Range) camerachip. Zoek je stabiele en hoog nauwkeurige contactloze meting van objecten, zelfs op variërende oppervlakken, met een groot meetbereik? Check samen met jouw sensorexpert of deze meetsensor geschikt is voor jouw project.

  • ZX2 (2D CMOS Lasertriangulatie)
    Hoge nauwkeurigheid (1,5 – 5 µm) en snelheid (30 µs) zijn kenmerken bij het meten van lineaire verplaatsingen. De ZX2 heeft een HSDR-CMOS-beeldsensor voor het bereiken van een hoge meetstabiliteit. Hij is met één toets instelbaar.

  • ZX-L (Lasertriangulatie PSD)
    Vraagt jouw toepassing om een throug beam meting, met een hoge resolutie en snelle reactietijd (150 µs)? Of wil je juist de dikte van een materiaal bepalen? Lasermeetsystemen zijn erg veelzijdig in gebruik en geschikt voor vele toepassingen. Doordat de onderlinge versterkers met elkaar kunnen worden verbonden, is het mogelijk om een meerpuntsmeting te doen tot maximaal 5 sensoren.

Wie is Omron?

Omron is één van de grootste automatiseerders van de wereld, opgericht in 1933. Het van oorsprong Japanse bedrijf is goed in het produceren van grote aantallen standaard sensoren. Mede daarom kiest Omron ervoor om met Sentech als partner de markt van klantspecifieke sensoroplossingen te bedienen.

“Een bedrijf is het meest waardevol als het een bijdrage levert aan de samenleving en niet alleen maar winst nastreeft”, dat zei Omron-oprichter Kazuma Tateishi. “Wij streven naar het creëren van een samenleving waarin iedereen comfortabeler kan leven”, aldus Omron Nederland.

In Europa vertegenwoordigt het bedrijf meer dan 30 jaar drie divisies, namelijk Industrial Automation, Electronic Components en Healthcare. Samen met Sentech werkt Omron meestal in de business van technologisch geavanceerde industriële automatiseringsproducten.

Omron ZX2 measure sensor types

Belangrijkste ontwikkelingsdoelen sensortechnologie

Voor jou als (R&D) Engineer kan een succesvolle implementatie van nieuwe sensortechnologieën een echte uitdaging zijn. Je loopt tegen uitdagingen en vraagstukken op componentniveau aan, waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken.

Ons artikel met 21 technologische trends gaat onder meer over waar het naartoe gaat met slimme sensoren, sensor data fusion en de belangrijkste ontwikkelingsdoelen.

ik lees het artikel

Onze expert:

Sean Ram

"Het oplossen van een sensor vraagstuk is meer dan alleen het selecteren van een component. Hoe maak je de juiste meting en hoe integreer je de sensor het meest efficiënt in jouw applicatie? Deze opgedane kennis en ervaring delen we met jou."

e-mail Sean

of bel: 073 2200 007

Meer weten?

Technologieën en producten

Wil je inhoudelijk meer weten over onze partner Omron en sensortechnologie? Stel jouw vraag of vraag een PDF-specificatie aan.

Onze partner:

Samen met Omron bedient Sentech de markt van klantspecifieke sensoroplossingen.

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Quality Engineer

In deze rol onderzoek je product klachten, problemen én de oorzaken daarvan. Je ondersteunt in het optimaliseren van onze processen wat vervolgens leidt tot minder klachten.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19