Load cellen: kracht meten

Verreweg de meeste gebruikte techniek om kracht te meten, zijn load cellen. Zo’n sensor bestaat uit een stukje metaal met daarop een rekstrookje, een folie met een koolstofpatroon. Afhankelijk van hoe dat patroon wordt opgerekt, ingedrukt of vervormd, verandert de weerstand.

In een elektronische schakeling die de brug van Wheatstone wordt genoemd, kun je die weerstandsverandering nauwkeurig meten. Metalen vertonen binnen een bepaald gebied prachtig lineair gedrag als je ze vervormt dus je kunt de weerstandsmeting in de sensor of extern vervolgens goed omzetten naar een kracht.

Lees meer…

Makkelijk integreerbaar

De kosten voor een load cell liggen niet al te hoog. Bovendien zijn ze relatief eenvoudig in een design te integreren. Toch is het verstandig goed naar de mechanica van het systeem te kijken. In een goede configuratie staat de kracht loodrecht op de load cell en zijn er geen andere steunpunten die een deel van de kracht opvangen. 

Ook zijn er situaties waarbij een zeer nauwkeurige meting nodig is en dus een lichte load cell, maar waarbij het systeem ook bestand moet zijn tegen bijvoorbeeld een monteur die met z’n hele gewicht op de lopende band hangt. Je kun de sensor dan beschermen door een aanslag te creëren, een stootblok waartegen het systeem aanloopt en die ervoor zorgt dat de sensor binnen zijn nominale toelaatbare verbuiging blijft.

Load cellen met een rekstroken zijn het meest gangbaar in de industrie, maar er zijn ook oplossingen op de markt die gebruikmaken van piëzo-elementen. Een nieuwe, opkomende optie is een fiber Bragg grating.

Loadcellen uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • Engineering
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert:

Sean Ram

e-mail Sean

of bel: 073 2200 007

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Office Manager

In deze afwisselende functie geef je sturing aan je collega’s van Facility. Ook zorg je voor agendabeheer, rapportages en notules van MT-vergaderingen.
Lees verder >

Assemblage Medewerker

Kom jij bij ons werken als Assemblage Medewerker? Met jouw assemblage skills maak jij sensoroplossingen. Check de vacature!
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19