Drukschakelaars: schakelen bij ingesteld drukniveau

Niet altijd heb je een ingewikkelde druksensor nodig om je doel te bereiken. Regelmatig is het namelijk totaal niet interessant om te weten wat de druk precies is of welk drukcurve het proces doormaakt. Waar het dan simpelweg om draait, is dat de druk niet te hoog of te laag wordt.

Als je alleen wilt dat de druk die uiterste waarde niet voorbijgaat, kun je volstaan met een drukschakelaar. Zo’n component gebruik je als je er zeker van wilt zijn dat een proces stopt bij een bepaalde druk. Denk aan een automotor waarbij de druk in de cilinders binnen de perken moet blijven of aan een pomp die op een zeker punt moet worden uitgeschakeld.

Lees meer…

Hoe werkt een drukschakelaar?

Het principe van een drukschakelaar is heel simpel. Er zit een plunjer aan die is verbonden met een metalen membraam. Als de druk hoog genoeg is, wordt dat membraam ingedrukt en zorgt de plunjer voor een switch. Omgekeerd, gaat het membraam juist omhoog als de druk te laag is. Je kunt zo’n schakelaar dus ook gebruiken om een ondergrens te bewaken. 

Hysterese is een typische karakteristiek van een drukschakelaar. Als je de druk opvoert, switcht hij bij bijvoorbeeld 10 bar waarna de druk afneemt. Pas bij bijvoorbeeld 8 bar schiet de schakelaar weer terug. Door die waarden handig te kiezen kun je met één schakelaar garanderen dat het proces altijd tussen de juiste grenswaarden blijft.

Drukschakelaar vs druksensor

Een drukschakelaar is vele malen goedkoper dan een druksensor. Stel jezelf daarom de vraag of je echt een continue drukmeting nodig hebt of dat je er alleen voor wilt zorgen dat de druk binnen de grenzen blijft.

Bovendien kun je met drukschakelaar heel grote stromen regelen. Zoals gezegd, kun je er een pomp mee aan en uit zetten. Dat lukt niet met een druksensor.

Drukschakelaars uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • Engineering
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19