3 belangrijke criteria optical en inductive encoders uitgediept

Het is de nachtmerrie van iedere engineer. Een encoder die niet goed functioneert. Vaak omdat de technologie niet goed past bij de omgevingsfactoren. Dit verhelp en voorkom je door belangrijke criteria van jouw toepassing in kaart te brengen. De specificaties van de encoder spelen hierbij een grote rol. Op onze stand bij de Precisiebeurs 2019 vergeleken wij inductive en optical encoders via een demo.

De Precisiebeurs is hét jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor precisietechnologie. Met het Mikrocentrum als organisatie, exposeerden ruim 300 standhouders. De 3700 bezoekers uit 42 landen zorgden voor een recordaantal.

Bij het vergelijken van encoders, gingen onze sensorexperts in op omgevingsfactoren zoals vervuiling, vacuüm en lichtgewicht. Daarnaast kwamen bezoekers meer te weten over inductive encoders, tijdens de technologische lezing van POSIC. Verderop download je de beurspresentatie.

Ook versloegen onze standbezoekers de Sensorman in de Sensor Challenge. Geniet nog even na met de beursfoto’s. Deze vind je onder in dit artikel.

Selectievragen voor best passend encodersysteem

Om tot het best passende encodersysteem te komen, moet je eerst weten wat je écht nodig hebt. Onze 10 selectievragen helpen jou hierbij.

Belangrijke selectiecriteria voor encoders

Encodersystemen verschillen op basis van specificaties. Deze eigenschappen bepalen hoe goed de sensor werkt onder bepaalde omstandigheden. Doorslaggevende factoren zijn vervuiling en vacuüm. Maar ook het gewicht van de encoder kan in bepaalde toepassingen de keuze bepalen.

  1. Vervuiling
  2. Hoe vuil of schoon is de omgeving van jouw toepassing? Zo werken inductive encoders zonder problemen als de scale vol ligt met stof of smeer. Daarentegen zijn optical encoders veel nauwkeuriger, tot wel 1,2 nm. Maar zijn ze wel gevoelig voor vervuiling.

  3. Vacuüm
  4. Het gebruik van encoders in vacuüm omgevingen kan voor verassingen zorgen. “Er is geen lucht om te koelen. Hierdoor kunnen bepaalde typen sensoren oververhit raken. Ook kan je te maken krijgen met uitgassing”, aldus Sean Ram, Account Manager bij Sentech. Voor beide factoren zijn er oplossingen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de systeemeisen. Zo verbruiken optical encoders weinig stroom, waardoor ze zelfs in vacuüm nauwelijks warm worden.

  5. Gewicht
  6. Als jouw applicatie lichtgewicht moet zijn, wil je ook jouw technologieën hierop aanpassen. Bijvoorbeeld als jouw machine snelle bewegingen maakt. Tegenwoordig zijn er encodersystemen beschikbaar onder de 5 gram.

Samenwerking met POSIC

Onze spreker Sietse Wouters is medeoprichter van POSIC. Hij is gepromoveerd in de micro-elektronica aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens de technologische lezing vertelde Wouters over de ontwikkeling en technische aspecten van inductive encoders.

De technologie van POSIC is volledig gericht op inductive encoders. De spoelen van hun encoders zijn samen met de elektronica in één enkele siliciumchip geïntegreerd. Dit maakt hun producten uniek. Ook is dit de reden waarom Sentech vaak kiest voor inductive systemen van deze leverancier.

Hoe zorg je voor een optimale encoderintegratie?

Met deze 3 belangrijke selectiecriteria krijg jij inzicht in de mogelijke knelpunten. Daarnaast zijn er meer factoren van belang. Met onze infographic doorloop je 10 selectiecriteria voor optimale encoder integratie.

Ook delen we de beurspresentatie van POSIC als PDF (2,2 MB).

Ontdek direct ins en outs over de techniek van inductive encoders.

download PDF

 

Beursfoto’s

Sentech stand op Precisiebeurs

Samenwerking met POSIC voor inductive encoder

Technologische lezing over inductive encoders

Sentech sensor challenge

Belangrijke criteria optical en inductive encoders

Gesprekken op beursstand

Inductive en optical encoders vergelijken

Optimale encoder integratie

Beat the sensorman

Nieuwsbrief

Onze expert:

Sean Ram

"Encoders verschillen in eigenschappen. Deze specificaties bepalen hoe goed de sensor werkt onder bepaalde omstandigheden. Belangrijke criteria zijn vervuiling, vacuüm en gewicht."

e-mail Sean

of bel: 073 2200 007

Meer weten?

Inductive en optical encoders

Wil je technisch inhoudelijk iets weten over deze technologie? Stel jouw vraag, maak een sample-verzoek of vraag een PDF-specificatie aan.

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Interim HR Adviseur (freelance/zzp)

Of je nu in dienst werkt of als zzp’er, bij ons voel je je snel thuis. Je wordt omgeven door hele leuke en kundige collega’s die je – we zeggen het maar alvast – na 7 maanden ongelofelijk zal gaan missen.
Lees verder >

Chief Financial Officer (CFO)

Als CFO én MT-lid ben je verantwoordelijk voor het financiële- en ICT-beleid. Ook geef je leiding aan drie Finance- en drie ICT-collega’s.
Lees verder >

Ervaren Projectleider Sensortechnologie

Als Ervaren Projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van unieke projecten op het gebied van sensorintegratie.
Lees verder >

Junior Projectleider Sensortechnologie

Als Junior Projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van unieke projecten op het gebied van sensorintegratie.
Lees verder >

Financial Controller

In deze veelzijdige rol binnen onze groeiende organisatie ben je (strategisch) sparringpartner en rechterhand van onze Finance Manager. Lees meer over deze vacature.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19