Mogelijkheden sensor fusion zetten AgriFoodTech bezoekers aan het denken

Daar sta je dan, met veel collega-bedrijven hetzelfde doel na te streven op AgriFoodTech 2017. Hoe kunnen we met onze innovaties de wereld blijvend van voedsel voorzien, schaarste aanpakken en inspelen op de veranderende voedselketen? Met sensor fusion maken we door te meten producten steeds slimmer. We koppelen deze aan elkaar, maken er vervolgens systemen van en combineren deze met andere systemen. Daar zit de winst!

In Nederland lopen we voorop en zijn er veel initiatieven om ‘de boerderij’ slimmer te maken. Deze innovatie is alleen mogelijk door gegevens via sensoren te verzamelen en te analyseren. Innovatie en automatisering is nodig om straks alle monden te kunnen voeden.

“Daarbij gaan we veel leren van de informatie die uit sensoren komt”, aldus Marco Leeggangers. De business development manager van Sentech gaf op de tweede editie van AgriFoodTech een drukbezochte lezing hoe sensor fusion kan bijdragen aan het verhogen van de rendementen in voedselproductie.

Sensor fusion heeft de toekomst, en is het combineren van data uit verschillende soorten sensoren in één systeem. Het gaat niet alleen om de data, het gaat ook om het combineren van sensortechnologieën.

Sensor fusion verhoogt nauwkeurigheid

Waar we aan de ene kant sensortechnologieën met elkaar combineren, kunnen we nog veel meer bereiken als we sensordata samenvoegen. Enkele voorbeelden vinden we in precisielandbouw.

Leeggangers hierover in zijn presentatie: “Door het gebruik van drone’s en het in kaart brengen van de samenstellingen en vochtigheid van de bodem, de aanwezige voedingsstoffen en de groei van iedere plant, zijn we in staat om de productie van aardappelen twee keer zo hoog te laten zijn. Waar normaal een hectare 20 ton aardappels oplevert, halen we in individuele gevallen 47 ton per hectare op.”

Het combineren van twee sensors verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor er meer efficiency is binnen de voedselproductie. Het rendement wordt nog groter als je sensor data fusion toepast.

Met sensor fusion is veel mogelijk! De gedeelde kennis heeft menig AgriFoodTech bezoeker aan het denken gezet.

Kracht zit in innovatie binnen agrifood sector

De komende 40 jaar moeten we meer voedsel zien te produceren dan alle boeren de afgelopen 8.000 jaar hebben gedaan. De wereldbevolking zal rond 2050-2055 uitgroeien tot ongeveer 10 miljard mensen, wat nu nog 7,5 miljard is.

Nederland heeft een belangrijke positie als het om voedselproductie gaat. “De waarde van de Nederlandse voedselexport is hoger dan alle landen ter wereld, op de VS na. Maar ja, de VS is een land dat 270 keer zo groot is als Nederland”, schets Leeggangers.

Er is innovatie nodig om de komende voedselschaarste tegen te gaan. “Daar lopen wij als land in voorop. De tomaat is een voorbeeld. Deze vrucht gedijt eigenlijk alleen in warme omstandigheden. Toch is Nederland ’s werelds grootste exporteur van de tomaat. En…geen enkel ander land exporteert meer aardappelen en uien dan Nederland. De export van groenten in het algemeen is de op een na grootste ter wereld.”

Innovatie gaat overigens niet alleen over de opbrengst per vierkante kilometer, maar ook over duurzaamheid met het gebruik van minder chemicaliën, minder water en energieneutraal produceren. Leeggangers: “In kassen zijn voorbeelden waarbij we tot 97% minder chemicaliën gebruiken, doordat we een gecontroleerde omgeving hebben.”

Praktische voorbeelden van sensor fusion

In het verhaal van de business development manager op de vakbeurs AgriFoodTech worden meerdere praktijkvoorbeelden gegeven over de toepasbaarheid van sensor fusion. Zo is vandaag de dag future farming veel in het nieuws, waarbij vaak het Global Positioning System (GPS) en drones worden toegepast.

Deze systemen helpen bij het bewerken van land of het analyseren van de gewassen, waarmee het rendement kan verbeteren. Maar met sensor fusion kan meer, zoals de bewegingen van het vee analyseren.

In kassen en stallen kunnen we ook steeds nauwkeuriger de positie van Automated Guided Vehicles (AGV’s) zien. Door het combineren van twee sensoren verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor er meer efficiency is in de verplaatsing van de AGV’s, het autonoom rijden en het uitvoeren van hun taken.

Accountmanagers op Agrifoodtech vertellen klanten over sensor fusion

AgriFoodTech als springplank

AgriFoodTech blijkt als beurs een unieke plek om medestanders te ontmoeten met gelijksoortige challenges. Hierbij zie je een duidelijke verschuiving van de aard van de uitdagingen, van veelal mechanisch naar technisch en IoT. Hoewel elke technologie zijn voor- en nadelen heeft, combineert sensor fusion de voordelen van deze technologieën om tot een betere prestatie te komen.

Deze kennis is ook voor jou gratis beschikbaar, we delen het graag.

Sentech arrow sketch pink

* Verplichte velden

 

Foto’s

Sentech AgriFoodTech beursstand

Drone op AgriFoodTech 2017

Sentech Challenger op AgriFoodTech verwondert beursbezoeker

Marie-José op AgriFoodTech in klantgesprek

Deel dit bericht via social media

Meer info:

Marco Leeggangers

"Het combineren van twee sensors verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor er meer efficiency is binnen de voedselproductie. Het rendement wordt nog groter als je sensor data fusion toepast."

e-mail Marco

of bel: 073 2200 018

Nieuws

Chromatic confocal: extreme techniek op Precisiebeurs

Veel interesse voor de zeer nauwkeurige en contactloze afstandsmeting. Vergroot direct je techniekkennis in een paar minuten.
Lees verder >

Optische precisie op de nanometer

Extreme meetnauwkeurigheid op de nanometer haal je met Chromatic Confocal imaging. Check direct deze precisie techniek!
Lees verder >

IATF 16949 certificaat: werken volgens de leidende norm

Sentech werkt strikt volgens de kwaliteitsnormering IATF 16949, én de ISO 9001-norm. Maar waarom eigenlijk? En wat is het? Check direct de antwoorden!
Lees verder >

Ketenintegratie: focus is essentieel

Hebben bedrijven die zich niet op ketenintegratie richten nog bestaansrecht? Lees de visie van onder meer astronaut André Kuipers.
Lees verder >

IoT cruciaal voor continuïteit en succes

Laat je inspireren tot jouw eigen IoT-applicaties en nieuwe kansen voor jouw bedrijf.
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Finance Manager

Als MT-lid ben je strategisch sparringpartner voor directie en management en ontwikkel je beleid op gebied van Finance en ICT.
Lees verder >

Project Lead Engineering

Je bent verantwoordelijk voor projectmanagement en -planning binnen de sensorintegratie. Is dit jou op het lijft geschreven?
Lees verder >

Vacature Project Engineer: focus op embedded hard- en software

Als Project Engineer beoordeel jij de technische en commerciële haalbaarheid en maakbaarheid van klantaanvragen.
Lees verder >

Gedreven HR Business Partner die het verschil maakt

We zoeken een proactieve, ambitieuze en gedreven HR Business Partner, op zowel tactisch als strategisch niveau. Challenge de business op HR-thematiek.
Lees verder >

Manager Sales met talent voor verbinden

We zoeken een ervaren professional, die als coach en verbinder op de juiste manier onze snelgroeiende salesorganisatie vormgeeft en leidt.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19