Mogelijkheden sensor fusion zetten AgriFoodTech bezoekers aan het denken

AgriFoodTech 2017 - Sentech standhouder
AgriFoodTech 2017: hoe kunnen we met onze innovaties de wereld blijvend van voedsel voorzien, schaarste aanpakken en inspelen op de veranderende voedselketen? Met sensor fusion maken we door te meten producten steeds slimmer. We koppelen deze aan elkaar, maken er vervolgens systemen van en combineren deze met andere systemen. Daar zit de winst! 

Onderstaande video vertelt je meer over sensor fusion.

In Nederland lopen we voorop en zijn er veel initiatieven om ‘de boerderij’ slimmer te maken. Deze innovatie is alleen mogelijk door gegevens via sensoren te verzamelen en te analyseren. Innovatie en automatisering is nodig om straks alle monden te kunnen voeden.

“Daarbij gaan we veel leren van de informatie die uit sensoren komt”, aldus Marco Leeggangers. De business development manager van Sentech gaf op de tweede editie van AgriFoodTech een drukbezochte lezing hoe sensor fusion kan bijdragen aan het verhogen van de rendementen in voedselproductie.

Sensor fusion heeft de toekomst, en is het combineren van data uit verschillende soorten sensoren in één systeem. Het gaat niet alleen om de data, het gaat ook om het combineren van sensortechnologieën.

Sensor fusion verhoogt nauwkeurigheid

Waar we aan de ene kant sensortechnologieën met elkaar combineren, kunnen we nog veel meer bereiken als we sensordata samenvoegen. Enkele voorbeelden vinden we in precisielandbouw.

Leeggangers hierover in zijn presentatie: “Door het gebruik van drone’s en het in kaart brengen van de samenstellingen en vochtigheid van de bodem, de aanwezige voedingsstoffen en de groei van iedere plant, zijn we in staat om de productie van aardappelen twee keer zo hoog te laten zijn. Waar normaal een hectare 20 ton aardappels oplevert, halen we in individuele gevallen 47 ton per hectare op.”

Het combineren van twee sensors verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor er meer efficiency is binnen de voedselproductie. Het rendement wordt nog groter als je sensor data fusion toepast.

Kracht zit in innovatie binnen agrifood sector

De komende 40 jaar moeten we meer voedsel zien te produceren dan alle boeren de afgelopen 8.000 jaar hebben gedaan. De wereldbevolking zal rond 2050-2055 uitgroeien tot ongeveer 10 miljard mensen, wat nu nog 7,5 miljard is.

Nederland heeft een belangrijke positie als het om voedselproductie gaat. “De waarde van de Nederlandse voedselexport is hoger dan alle landen ter wereld, op de VS na. Maar ja, de VS is een land dat 270 keer zo groot is als Nederland”, schets Leeggangers.

Er is innovatie nodig om de komende voedselschaarste tegen te gaan. “Daar lopen wij als land in voorop. De tomaat is een voorbeeld. Deze vrucht gedijt eigenlijk alleen in warme omstandigheden. Toch is Nederland ’s werelds grootste exporteur van de tomaat. En…geen enkel ander land exporteert meer aardappelen en uien dan Nederland. De export van groenten in het algemeen is de op een na grootste ter wereld.”

Innovatie gaat overigens niet alleen over de opbrengst per vierkante kilometer, maar ook over duurzaamheid met het gebruik van minder chemicaliën, minder water en energieneutraal produceren. Leeggangers: “In kassen zijn voorbeelden waarbij we tot 97% minder chemicaliën gebruiken, doordat we een gecontroleerde omgeving hebben.”

Praktische voorbeelden van sensor fusion

In het verhaal van de business development manager op de vakbeurs AgriFoodTech worden meerdere praktijkvoorbeelden gegeven over de toepasbaarheid van sensor fusion. Zo is vandaag de dag future farming veel in het nieuws, waarbij vaak het Global Positioning System (GPS) en drones worden toegepast.

Deze systemen helpen bij het bewerken van land of het analyseren van de gewassen, waarmee het rendement kan verbeteren. Maar met sensor fusion kan meer, zoals de bewegingen van het vee analyseren.

In kassen en stallen kunnen we ook steeds nauwkeuriger de positie van Automated Guided Vehicles (AGV’s) zien. Door het combineren van twee sensoren verhoogt de nauwkeurigheid, waardoor er meer efficiency is in de verplaatsing van de AGV’s, het autonoom rijden en het uitvoeren van hun taken.

Accountmanagers op Agrifoodtech vertellen klanten over sensor fusion

AgriFoodTech als springplank

AgriFoodTech blijkt als beurs een unieke plek om medestanders te ontmoeten met gelijksoortige challenges. Hierbij zie je een duidelijke verschuiving van de aard van de uitdagingen, van veelal mechanisch naar technisch en IoT.

Hoewel elke technologie zijn voor- en nadelen heeft, combineert sensor fusion de voordelen van deze technologieën om tot een betere prestatie te komen.

Deze kennis is ook voor jou gratis beschikbaar, we delen het graag.

 

stel jouw vraag

 

Foto’s

Sentech AgriFoodTech beursstand

Drone op AgriFoodTech 2017

Sentech Challenger op AgriFoodTech verwondert beursbezoeker

Marie-José op AgriFoodTech in klantgesprek