Magnetic sensor maakt slaglengte lineaire actuator eenvoudig instelbaar

Integratie magnetic sensor in actuator Linak

Door de integratie van magnetic sensoren zijn lineaire actuatoren van LINAK nu eenvoudig instelbaar. Hierdoor kunnen eindgebruikers de slaglengte van standaard actuatoren aanpassen op hun toepassing. Én dat zonder de instellingen te programmeren. Zeker in markten waar het gaat om unieke toepassingen, is de behoefte naar diverse slaglengtes groot. Sensorintegratie zorgt zo voor een universele oplossing.

Sentech ontwikkelde een ‘magnetic sensor assembly’, waarmee de eindgebruiker zelf de slaglengte van de lineaire actuator kan instellen. Ontdek hoe we samen deze sensoroplossing integreerden.

Hoe integreer je een magnetic sensor in een lineaire actuator?

Met haar lineaire actuatoren zorgt LINAK voor soepele duw- en trekbewegingen. Deze aandrijvingen vind je terug in uiteenlopende toepassingen: van landbouwvoertuigen tot instelbare meubels en industriële automatisering.

Zij zochten naar een manier om een magneetsensor te integreren op hun lineaire actuator. Zo kan de eindgebruiker zelf de slaglengte instellen, zonder een software-aanpassing. Veel klanten van LINAK maken producten op maat, waardoor de slaglengte moet worden aangepast aan de toepassing.

Henk Lafeber, Account Manager bij LINAK licht toe: “Iedere toepassing is anders van formaat. Waardoor de behoeften van slaglengtes uiteenlopen. Hiervoor zijn instellingen nodig. Hoe lossen we dit op zonder vooraf te programmeren? In veel markten is het vooraf lastig te bepalen welke exacte lengtes er nodig zijn. Wij willen een universeel product, wat tijdens de implementatie van de actuator instelbaar is.”

Samenwerken voor duurzame sensorintegratie

Lafeber legt uit dat er al een link bestond tussen LINAK en Sentech: “In het verleden zaten wij om tafel tijdens netwerkavonden. We dachten zelf aan een sensor als mogelijke oplossing, dus was het een logische stap om de hulp van Sentech in te schakelen.”

LINAK had al een idee hoe ze dit konden oplossen, en maakten zelf een prototype. Met dit concrete idee stapte zij naar Sentech.

“Ons prototype was een goed begin, maar het voldeed nog niet aan alle eisen. Marie-Jose Wolters, Account Manager bij Sentech stelde kritische vragen: Moet het product waterdicht of waterbestendig zijn? Welke IP-waarden zijn er nodig? Welke stromen lopen er door de draden heen?’. Daar hadden wij zelf nog niet uitgebreid over nagedacht”, aldus de Account Manager van LINAK.

Slaglengte lineaire actuator is instelbaar door de integratie magnetic sensor

Integratie van magnetic sensoren op de spindel van een actuator. Nu kan de eindgebruiker zelf eenvoudig de slaglengte van de actuator instellen.

Logische technologiekeuze: magnetic sensor

De technologiekeuze voor deze toepassing is niet zo’n verassing. In het verleden, bij het ontwerpen van de actuator is al rekening gehouden met toekomstige behoeften. Zo is de moer van de spindel voorzien van een magneet.

“Zodra de magneet de sensor bereikt, is er een schakelmoment. De motor krijgt dan geen stuursignaal meer, waardoor de actuator op die stand blijft staan”, legt Wolters uit.

Belangrijke kwaliteitseisen van de sensoroplossing

Toen kruisten de volgende uitdagingen het project. Hoe zorgen we ervoor dat de magneetsensor samen met de actuator makkelijk door de eindgebruiker geïntegreerd kan worden? En dat het ook nog eens waterdicht is?

Op basis van de kwaliteitseisen, zocht Wolters een connector: “Uiteindelijk hebben we een toekomstbestendige connector voorgesteld die voldoet aan de specificaties. Het prototype dat LINAK had gemaakt, had wel zes of zeven aders. Dit hebben wij teruggebracht naar vier aders. In het ontwerp zaten ook dubbelkrimpen, wat funest is als je een product waterdicht wil maken. Met het prototype als basis, hebben we een oplossing bedacht die voldoet aan alle eisen.”

Het eindproduct, de ‘magnetic sensor assembly’ moest eenvoudig te integreren zijn op de actuator. De oplossing is zo bedacht dat eindgebruikers zelf de actuator en de sensor assembly op elkaar aan kunnen sluiten.

Luisteren naar behoeften eindgebruiker

Halverwege de rit volgde er een additionele vraag. Naast een assemby met één sensor, wilde LINAK ook een assembly met twee sensoren. Lafeber: “Toen we met de actuator met één sensor het veld ingingen, ontdekte we dat er ook behoefte was aan actuatoren met twee sensoren. Met één sensor kan je alleen de uitgaande beweging instellen. Als de gebruiker ook de ingaande beweging wil instellen, is er een tweede sensor nodig.”

De Account Manager van LINAK gaat verder met zijn verhaal: “Zeker voor toepassingen in het marktwagensegment is dit waardevol. Zij bouwen niet seriematig, maar bouwen steeds iets anders. Dit betekent dat er iedere keer een actuator met een andere slaglengte nodig is. Nu kan de bouwer zelf de actuator op de wagen aanpassen.”

Creatieve proces van engineering

Voor de ‘magnetic sensor assembly’ met één sensor was al een waterdichte behuizing ontwikkeld. Ook de matrijs voor het maken van de overmold was er al.

“Dankzij de creativiteit en flexibiliteit van onze Engineers, vonden we hiervoor een efficiënte oplossing. Met een inzetstuk konden we met diezelfde matrijs ook de behuizing maken voor de assembly met twee sensoren. In kosten was dit voordeliger dan het maken een tweede matrijs. Ook hebben we het product vereenvoudigd. Daarom is het goed dat er altijd een Project Engineer meedenkt”, legt Wolters uit.

Magnetic sensor assembly met twee magneetsensoren

‘Magnetic sensor assembly’ met twee magneetsensoren. Door de tweede sensor, is naast de uitgaande beweging ook de ingaande beweging van de actuator in te stellen.

Kwaliteit bewaken met projectmanagement

Ook bij dit project voor sensorintegratie volgden wij onze werkprocessen. Op deze manier weten we zeker dat de sensorassemblage in de toekomst hetzelfde kwaliteitsniveau heeft als de eerst assembly.

“Het traject van de ontwikkelopdracht tot en met de eerste serieproductie duurde 5 maanden. Zo’n doorlooptijd is nodig om alle processtappen van onze manier van werken te doorlopen. We brengen risico’s in kaart en borgen kwaliteit”, legt Wolters uit.

Lafeber: “In een jaar tijd zijn we van een ingewikkelde oplossing tot een eenvoudige oplossing gekomen. Daar zit de grootste toegevoegde waarde van Sentech. Uiteindelijk hebben we een goed product. Een product waarmee we klanten in uiteenlopende markten kunnen helpen: van landbouwvoertuigen tot marktwagens en jachten.”

Innovatieve sensoroplossing: aanpasbaar standaardproduct

Om talloze toepassingen te voorzien van een lineaire actuator met de juiste slaglengte, zijn er nu maar twee typen ‘magnetic sensor assembly’s’ nodig. Daarbij zijn de actuatoren van LINAK standaardproducten. Door deze innovatieve sensoroplossing, kan de klant de aandrijvingen nu zelf instellen.

“We leveren twee verschillende motoren die verschillen in inbouwmaat en maximale slaglengte. De inbouwmaat van de klant bepaalt de keuze van de motor. Vervolgens past de wagenbouwer of gebruiker zelf de slaglengte aan. Zo bedien ik met een standaardproduct een grote groep klanten,” aldus Lafeber.

Op ieder moment slaglengte aanpassen

Zelfs na de integratie kan de eindgebruiker de slaglengte eenvoudig aanpassen. Bijvoorbeeld bij een actuator in een maaier, zodat de boer zelf de maaihoogte kan instellen.

Het instellen van de slaglengte wijst zichtzelf. Als de gebruiker een andere slaglengte wil, verschuift hij simpelweg de sensoren in de actuator. Lafeber: “Ook worden de assembly’s met sensoren los verkocht, zodat eindgebruikers deze ook later kunnen integreren in hun actuator.”

Zo integreer jij succesvolle sensortechnologie!

Succesvolle sensortechnologie integreren brengt uitdagingen met zich mee. Want hoe bereid je jezelf voor op omgevingsfactoren waar je jezelf nu nog niet bewust van bent? En welke sensortrends kan je in de toekomst verwachten als engineer?

In ons gratis e-book vind je antwoorden hierop, inclusief praktische voorbeelden van veel voorkomende sensorvraagstukken en oplossingen.

Inspireer jezelf en neem direct de tijd voor deze gratis download.

Download het e-book 'Succesvolle implementatie van sensortechnologie'

 

Onze expert:

Jeroen de Bruin

"De oplossing is zo bedacht dat eindgebruikers zelf de actuator en de sensor assembly op elkaar aan kunnen sluiten."

e-mail Jeroen

of bel: 073 2200 010

Onze klant:

"In veel markten is het vooraf lastig te bepalen welke exacte lengtes er nodig zijn. Wij willen een universeel product, wat tijdens en na de implementatie van de actuator instelbaar is."

Henk Lafeber
Account Manager

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19