Trilling en versnelling sensoren

Van rammelende auto’s tot geavanceerde waferstages in de halfgeleiderindustrie, overal zie je bewegingen. Soms zijn de snelheden eenparig, maar regelmatig is het interessanter om te kijken naar de veranderingen van die snelheid, dus naar versnellingen en vertragingen.

Versnellingssensoren zijn bedoeld om snelheidsveranderingen te registreren. Als een auto optrekt, meet zo’n sensor dat. Maar zodra de cruisecontrol aangaat, valt het signaal naar nul. Pas als de auto remt bij het volgende stoplicht, detecteert de sensor een vertraging.

Trillingen zijn niets meer dan een – al dan niet regelmatige – aaneenschakeling van versnellingen en vertragingen. Versnellingssensoren zijn daarom ook heel geschikt om vibraties te meten. Die trillingen kunnen heel klein zijn – denk aan 50 nanometer – maar ook heel groot.

De versnelling en trillingen bij een raketlancering zijn gigantisch, maar ook in een waferstage lopen de G-krachten enorm op. Welke sensor het meest geschikt is, hangt af van onder meer de gewenste nauwkeurigheid, het maximale ruisniveau, de prijs, de behuizing, et cetera.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19