Proximity sensoren: aanwezigheid of afstand meten

Een proximity sensor, of benaderingsschakelaar, registreert of er een metalen object in de buurt is. Zodra hij dat waarneemt, geeft hij een seintje en kan het achterliggende systeem actie ondernemen. Deze sensoren komen vaak goed van pas in bijvoorbeeld de machinebouw, op vrachtauto’s en in landbouwvoertuigen.

Hoe werkt een proximity sensor?

Het principe van een proximity sensor is vrij eenvoudig, en bestaat al decennia. De basis wordt gevormd door een spoeltje waar je een spanning op zet. Dit zorgt voor een elektromagnetisch veld rondom de spoel. Als er een metalen object in dat veld wordt geïntroduceerd, merk je dat aan de spanning door de spoel: die gaat omhoog om het veld constant te houden. De grootte van de verandering die je waarneemt, is een maat voor de afstand tussen het object en de sensor. Door een drempelwaarde op die verandering in te stellen, creëer je een schakelaar.

Lees meer…

Wanneer kies je voor een proximity sensor?

Een proximity sensor is ideaal in toepassingen waar veel moet worden geschakeld. Hij bevat immers geen mechanische onderdelen, waardoor er geen slijtage optreedt en hij heel lang meegaat. En omdat er niets slijt, verschuift ook het schakelpunt niet. Dat maakt dat de herhaalnauwkeurigheid van een proximity sensor heel hoog is; als hij netjes is afgesteld en de temperatuur blijft constant, dan zal hij altijd exact op hetzelfde punt schakelen.

Aandachtspunt bij de integratie

De afstelling van een proximity sensor heeft wel wat voeten in aarde. Hoe het elektromagnetische veld precies reageert op het object dat binnen zijn bereik komt, is namelijk afhankelijk van welk materiaal het is en van de grootte van het object. Zo zal ijzer meer effect hebben dan bijvoorbeeld aluminium. 

Elke benaderingssensor wordt in de fabriek geijkt aan de hand van een gestandaardiseerde DIN-norm op basis van een genormaliseerd stuk staal. Maar als jij met een ander metaal werkt, of een object van een ander formaat gebruikt, is de karakteristiek anders. Voor jouw specifieke situatie moet je de sensor dus zelf afregelen. En dat komt best nauw want het maakt zelfs uit wat voor soort aluminium je gebruikt; ook de legering speelt een rol. Je moet dus altijd kalibreren voor jouw toepassing.

Invloed van temperatuursveranderingen

Waar het nog wel eens misgaat bij het gebruik van benaderingssensoren, is dat wordt vergeten om rekening te houden met temperatuursveranderingen. Dat kan namelijk een behoorlijk verschil maken; tot wel 15 procent op de schakelafstand. Dus dan zit je er flink naast, of er wordt zelfs helemaal niet meer geschakeld. Als je je product gaat exporteren naar een warm land, of als er grote warmtebronnen in de buurt zitten, moet je dat goed in de gaten houden en ervoor compenseren.

Proximity sensoren uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • Engineering
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19