Potentiometers: verplaatsingen en lengtes meten

Met een potentiometer kun je lineaire verplaatsingen en lengtes tot ongeveer een meter meten. Een mes dat als een guillotine op en neer beweegt, is bijvoorbeeld prima te volgen met een potentiometer. Voor grotere lengtes liggen andere oplossingen meer voor de hand; potentiometers worden dan te kostbaar.

Een potentiometer zit in een industriële behuizing die veel weg heeft van een schokbreker. Intern zit een folie met een koolstofpatroon. Daaroverheen beweegt een krammetje. De weerstandswaarde van dat geheel is afhankelijk van waar dat krammetje de folie indrukt. Hoe verder je de as van de potentiometer uittrekt, en dus hoe groter de verplaatsing, hoe hoger de weerstand.

Voordelen en nadelen potentiometers

Het voordeel van de bouwvorm is dat het eenvoudig te installeren is. Aan beide zijden zit een oogje dat je simpelweg aan twee machinedelen vastmaakt. De potentiometer maakt dan een starre verbinding tussen die twee punten. Dat kan heel voordelig zijn maar het heeft ook een potentieel nadeel. Als de krachten en bewegingen niet in lijn liggen met de as in de potentiometer, heeft dat een negatief effect op de levensduur. 

Sowieso is het mechanische karakter van de potentiometer een aandachtspunt. Bij elke beweging en elke trillingen schuift het krammetje over het folie. De technologie is inmiddels zo goed dat honderdduizenden slagen zeker haalbaar zijn. Bij dynamische systemen of als er veel vibraties in het spel zijn, is de levensduur beperkt.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19