Fiber optics

Aanwezigheidsdetectie van objecten

Een mooie manier om heel nauwkeurig de aanwezigheid van objecten te registreren, is met fiber optics. Deze technologie is bijvoorbeeld heel geschikt om wafers in cassettes te detecteren, de aanwezigheid van gouddraadjes na een wirebondingproces te checken of het passeren van een lead frame te registreren.

Hoe werkt fiber optics?

Glasvezels zijn het centrale medium in deze techniek. Die fibers transporteren het licht uit een versterker naar de plek waar je wilt meten. Er zijn configuraties mogelijk waarbij een tweede fiber het uitgestraalde licht opvangt en terugbrengt. Maar het is ook mogelijk om twee glasvezels in één mantel samen te voegen: een zender en een ontvanger.

Lees meer…

Fiber optics vs fotocel

De toepassingen van fiber optics lijken op applicaties die je misschien ook met een fotocel zou kunnen oplossen. De twee technieken hebben echter een paar belangrijke verschillen. Het grootste voordeel van fiber optics is dat je de benodigde elektronica weghaalt van het proces. Een fiber is een passief component dat je in veel uitdagende omgevingen kunt inzetten. Van vacuüm tot zuurbaden in de productie van zonnecellen. Ook bij hogere temperaturen tot wel 300 graden Celsius, kun je prima fiber optics gebruiken. De elektronica zit immers ver weg, op een veilige afstand.

Een ander voordeel is dat je met een glasvezel een heel klein spotje kunt maken zodat je ook zeer kleine componentjes kunt onderscheiden. Het is bovendien een oplossing die weinig ruimte in beslag neemt. Een kleine uitsparing is vaak al voldoende om de fiber in je toepassing naar de juiste plek te leiden. Zelden zit de glasvezel in de weg dus het is eenvoudig te integreren in je design.

Fiber optics biedt ook aanzienlijk meer mogelijkheden dan een fotocel. De versterker meet bijvoorbeeld hoeveel licht er terugkomt en kan op basis daarvan allerlei beslissingen nemen. Zoals alle optische technieken is ook fiber optics gevoelig voor vuil, maar een intelligente versterker kan zien dat het signaal over een bepaalde tijd langzaam terugloopt, concluderen dat er vervuiling in het spel is en via automatic gain adjustment de ingestelde drempelwaarde aanpassen.

Nadelen fiber optics

Een mogelijke uitdaging bij het gebruik van fiber optics is dat de glasvezels kwetsbaar zijn. In toepassingen waar zo’n fiber veel of ver zou moeten buigen of bewegen, is het verstandiger voor een andere technologie te kiezen.

En ten opzichte van een fotocel is de maximale meetafstand kleiner. Je moet de fiber dus dichter bij het object brengen. Omdat ze zo eenvoudig te integreren zijn, levert dat echter meestal geen grote problemen op.

Fiber optics uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • Engineering
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert

Rob Kuijpers

e-mail Rob

of bel: 073 2200 519

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19