Lengte en positie sensoren

Van xyz-gantry’s in 3D-printers en supernauwkeurige waferstages in de halfgeleiderindustrie, tot autonome voertuigen, producten op een lopende band en aansturingen van robotarmen. Op heel veel plekken in de industrie ben je geïnteresseerd in lengtes en posities, of simpelweg aanwezigheid. Het palet aan mogelijke sensortypes is dan ook groot.

Wat is jouw meetbereik?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is in welk bereik je wilt meten. Gaat het om millimeters of zelfs micrometers, is het voldoende om de lengte in centimeters te weten of draait het om vele meters? Elke bereik heeft zijn eigen sensortype. Moet het supernauwkeurig zijn, dan moet je denken aan bijvoorbeeld lineaire encoders, proximity sensoren en hoognauwkeurige afstandssensoren. Tot aan een meter kun je met vrijwel alle sensortypes uit de voeten. Daar voeren optische, inductieve, magnetische en capacitieve technieken de boventoon. Als het om grotere afstanden gaat, spelen time-of-flight-technieken zoals ultrasoon, lidar en radar de hoofdrollen.

Invloed van omgevingseisen

Een belangrijke tweede vraag gaat over de omgeving waarin je de sensor wil inzetten. Als er bijvoorbeeld sprake is van vervuiling, dan liggen optische sensortypes niet direct voor de hand. In de buurt van een permanente magneet werkt een magnetische sensor dan weer niet goed, en kun je beter kiezen voor een inductieve variant.

Asset tracking

Een enigszins vreemde eend in deze categorie is een asset tracking-oplossing waarmee gebruikers de positie – of locatie – van hun producten in het veld kunnen volgen.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19