Hoek en inclinatie sensoren

Stuurbekrachtiging in een auto, de gewrichten in een robotarm, roterende motorassen. Overal waar zaken draaien, is het interessant om de hoek of de hoekverandering te kunnen registreren.

In bijvoorbeeld het schouder-, ellenboog- en polsgewricht van een robotarm kies je typisch voor een rotary encoder zodat je nauwkeurig de positie en oriëntatie van de grijper of een andere end-of-arm tool kunt bepalen. Steeds vaker valt de keuze op zogenaamde holle-asencoders die het voordeel hebben dat alle kabels en aansluitingen netjes kunnen worden weggewerkt en geen onbetrouwbare sleepcontacten hoeven te worden gebruikt.

Omgevingseisen

Net als bij veel andere sensortoepassingen speelt ook bij hoeksensoren de omgeving een grote rol in de keuze voor welke technologie het best is. Zijn er bijvoorbeeld druppels of magneten in de buurt? Of moet je rekening houden met stof, zand en allerlei andere vervuiling zoals in militaire applicaties?

Hoe snel je wilt meten, hangt af van wat je met de sensoroutput doet. Vormt dat signaal bijvoorbeeld de input van een controller of een aansturing? Wil je een absolute of een incrementele meting doen? Is er een holle as nodig of kun je simpelweg op de kopse kant van een as meten? En hoe groot mag de sensor zijn? Er zijn tegenwoordig rotary encoders in chipformaat; ideaal voor applicaties waar de ruimte beperkt is en componenten zo klein en lichtgewicht mogelijk moeten zijn zoals in medische robots.

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19