Afstandssensoren: afstanden meten tot 1 meter

Wat is de afstand tussen de zaag in je zaagmachine en het product dat eronder ligt? Hoe hoog is de doos die op een lopende band voorbijkomt? Hoeveel voorraad zit er nog in een silo? Het zijn allemaal voorbeelden van afstandsmetingen. Er zijn verschillende contactloze technologieën die hier een oplossing voor bieden.

Ultrasoon of lasersensoren

De eerste optie zijn sensoren op basis van ultrasoon geluid. Zo’n systeempje stuurt een geluidsgolf uit en wacht op de reflectie. Omdat de geluidssnelheid door lucht bekend is, kun je uit de tijd tussen zenden en ontvangen de afstand berekenen. De technologie is relatief goedkoop. 

Lees meer…

Het voordeel van geluid is dat het heel goed weerkaatst waardoor je het kunt sturen en dus om een hoek kunt kijken. Die eigenschap heeft ook een nadeel, want als de golf niet loodrecht op een oppervlak valt, maar bijvoorbeeld onder een hoek op een schuin en glad oppervlak, dan meet je helemaal niets terug.

Hetzelfde time-of-flight-principe kun je ook toepassen op licht. Dan schiet je met een laser een puls uit en kijkt naar de reflectie. Vanzelfsprekend gaat dat een stuk sneller. Het nadeel is wel dan zo’n lasersensor iets duurder is en bovendien minder goed bestand is tegen stof. Bijvoorbeeld in een zaagmachine kun je met een luchtstroompje de sensor wel schoonhouden, maar het is dan vaak handiger om een ultrasoonsensor in te zetten. Die heeft geen last van vervuiling en is net zo nauwkeurig.

Ultrasoon- en lasersensoren zijn dus aan elkaar verwant. Het zijn allebei eenpuntsmetingen, en meten alleen in de line of sight. Een lasersensor is kleiner en compacter. Een ultrasoonsensor is niet gevoelig voor vervuiling, maar wel voor wind omdat de geluidsgolf kan verwaaien. De hoek van inval en uitval komt bij geluid ook iets nauwer dan bij licht.

Korte en lange afstanden meten

Beide technieken werken voor korte afstanden, maar ook voor langere. Met ultrasoon zul je geen kilometers halen; daarvoor is een te grote schokgolf nodig. Maar een meter of twintig is prima haalbaar. Voor een lasersensor ligt de grens honderden kilometers maar als je met die technologie een liniaal nauwkeurig wilt uitlezen, zit je met een meter echt aan de limiet. Voor afstanden van langer dan een meter zijn er speciale lange-afstandssensoren.

Afstandssensoren uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • Engineering
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19