Lekdetectie: aanwezigheid van vloeistof meten

Als de verwarmingsketel in je machinekamer lekt, wil je dat vanzelfsprekend weten. Ook als er in een kabinet vloeistof uit een leiding of hydraulische cilinder druipt, hoor je dat graag voordat zo’n lekkage een echte storing of zelfs een gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Sensormat vs infrarood detectiesysteem

De makkelijkste manier is om onder de ketel of onder in de kast een sensormat te leggen. Zo’n mat bestaat uit een netwerk van geleidende draden. Als daar vocht op valt, ontstaat er kortsluiting. Aan dat signaal kun je een alarm hangen. Een sensormat is prima in staat om lekkages te detecteren maar heeft als nadeel dat je hem na elk lek moet vervangen.

Als je vermoedt dat er regelmatig een lekkage zal optreden, kun je daarom beter kiezen voor een detectiesysteem op basis van infrarood licht. Op het laagste punt van je opstelling monteer je een plaatje die je met een lichtbundel beschijnt. Als er vocht op dat plaatje komt te liggen, verandert de brekingsindex en is de reflectie anders. Een seintje is dan snel gegeven.

Qua prijs ontlopen de lekdetectiemethodes elkaar niet veel. Het voordeel van de infraroodsensor is dat hij herbruikbaar is. Je hoeft immers alleen het plaatje droog te maken. Het nadeel is dat hij maar op één plek meet, terwijl een sensormat een groot oppervlak afdekt. Je kunt natuurlijk meerdere infraroodsensoren inzetten maar dat is prijziger. Een pluspunt is wel dat je op die manier nauwkeuriger weet waar de lekkage zit, omdat een van de sensoren als eerste een waarschuwing zal afgeven. Een monteur kan dan het best daarboven op zoek naar het lek.

Coming soon: lekdetectie oplossingen

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de lekdetectie oplossingen voor te bereiden voor plaatsing in onze online sensordatabase. Wil je nu meer weten over de technische specificaties van lekdetectie oplossingen? Dat begrijpen we. Ondertussen kan je informatie opvragen bij onze sensorexperts. Stuur een e-mail met jouw vraag.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • Engineering
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert:

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >

Sentech en Sensolus starten samenwerking

Sinds 1 augustus 2021 is het een feit… Het partnership tussen Sentech en het Belgische Sensolus. Wat houdt deze samenwerking in?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Head of Sales en Business Development

Vanuit deze functie sta je midden in de organisatie en heb je een centrale rol in de groei en ontwikkeling van onze organisatie. Bekijk deze vacature.
Lees verder >

Quality Engineer

In deze rol onderzoek je product klachten, problemen én de oorzaken daarvan. Je ondersteunt in het optimaliseren van onze processen wat vervolgens leidt tot minder klachten.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19