Asset tracking: realtime positiebepaling van materiaal

Heel wat organisaties hebben hun assets grotendeels onbeheerd in het veld staan, ver weg en uit het zicht van de thuisbasis. Hoe hou je als machineverhuurder of transportbedrijf toch goed overzicht? Waar staan welke machines en hoe worden ze gebruikt? En bij welke klant staan jouw afvalcontainers of trailers op dit moment?

Antwoord op dat soort vragen kunnen worden verkregen met een asset tracking-oplossing. In Nederland is Sentech vertegenwoordiger van de Belgische aanbieder Sensolus. De trackers van dat Gentse bedrijf werken volledig autonoom en zijn eenvoudig te installeren. Via het Sigfox- of NBIOT-netwerk maken ze automatisch verbinding met de cloud die ze vullen met een schat aan informatie. Sensolus’ eigen IOT-platform biedt vervolgens volop analysemogelijkheden, die veel verder gaan dan alleen plaatsbepaling.

Lees meer…

Trackers met jarenlange batterijduur

De asset trackers bevatten meestal een batterij, die voor de kleinere versies drie tot vijf jaar meegaat, en voor de grotere varianten zelfs vijf tot tien jaar. Bovendien kunnen de batterijen in de uitgebreidere trackers worden vervangen. 

Ook zijn er trackers beschikbaar die op de netstroom of een andere spanningsbron kunnen worden aangesloten. Ideaal om bijvoorbeeld onder de motorkap van een trailer te plaatsen en realtime positie-informatie door te geven. 

Voordelen Sensolus asset trackers

Een optionele feature is een beveiligingsschakelaar die alarm slaat als bij diefstal een tracker van de asset wordt verwijderd. Ten slotte zitten er kleine beacontrackers in het assortiment waarin een temperatuursensor is ingebouwd. Behalve locatiebepaling kan zo’n systeem ook een seintje geven als bijvoorbeeld de temperatuur in een container te hoog oploopt.

De trackers kunnen verschillende draadloze technieken gebruiken om hun positie te bepalen. Over het algemeen heeft GPS de voorkeur. De nauwkeurigheid is dan ongeveer tien meter, wat voor verreweg de meeste tracking-vraagstukken ruim voldoende is. Als er geen GPS-signaal beschikbaar, schakelt het systeem over op netwerktriangulatie. Dat is een stuk onnauwkeuriger, maar je kunt nog altijd bepalen in welke stad de asset zich bevindt, alleen niet meer in welke straat. Indoor werkt de tracker op basis van Wifi of Bluetooth.

Koppeling met ERP-systeem

De echte meerwaarde van Sensolus’ oplossing zit in het softwareplatform. Die is in drie gradaties beschikbaar. Op het laagste niveau, Essential, krijg je als gebruiker inzicht in alle lokalisaties en de afgelegde routes, kun je zoeken en filteren, en geozones en alarmsignalen instellen. Dat is overigens al aanzienlijk geavanceerder dan de functionaliteit die veel andere tracking-oplossingen bieden. 

Op het Professional-niveau zie je meer statistieken, kun je koppelen naar je ERP-systeem, rapporten genereren en aan condition monitoring doen. Op het hoogste niveau, Analytics, ontvang je ook gebruiksinformatie, zie je flows, kun je onderhoud inplannen en alle rapporten naar jouw wensen op maat snijden.

Asset trackers uitgelicht

Hulp nodig?

In onze merkonafhankelijke sensordatabase vind je slechts een selectie van de beschikbare sensoren. Met zoveel verschillende technologieën en fabrikanten kan onze online sensordatabase nooit 100% compleet zijn. Vind je niet wat je zoekt? Of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar onze sensorexperts. We kijken graag met je mee.

stel jouw vraag

Hulp bij jouw sensorintegratie

  • Assemblage
  • Testcapaciteit
  • Clean room
  • R&D
  • Supply chain
Lees meer

Onze expert:

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19