BAS World lokaliseert vrachtwagens met efficiënte asset trackers

Sensolus en Sentech implementeerden een trackingsysteem bij BAS World, Europa’s grootste verkoper van voertuigen en machines. Het verouderde en dure RFID-lokalisatiesysteem werd vervangen door trackers die snel te installeren zijn. Ze vragen verder geen on-site scaninfrastructuur, waardoor ze op iedere vestiging of parkeerplaats onmiddellijk in gebruik kunnen worden genomen.

Deze gebruiksvriendelijke en schaalbare oplossing sluit perfect aan bij de uitbreidingsplannen van BAS World. Ook zorgt het voor extra inzichten in de doorlooptijden van de voertuigen zoals vrachtwagens en andere machines. Deze voertuigen worden nu veel sneller teruggevonden, wat resulteert in efficiëntiewinst en kostenbesparing.

Over BAS World

Het Nederlandse BAS World is met gemiddeld 2.500 voertuigen de grootste verkoper van tweedehandsvrachtwagens in Europa. Het familiebedrijf is wereldwijd actief in de handel van nieuwe en gebruikte voertuigen en beschikt over een grote voorraad vrachtwagens, trekkers, trailers, bouwmachines, bedrijfswagens en landbouwmachines. Het bedrijf heeft meer dan 900 medewerkers in dienst en draait een jaaromzet van 500 miljoen euro.

Waarom een nieuw trackingsysteem?

Het vorige trackingsysteem voor voertuigen bij BAS World vertrouwde op een RFID-lokalisatiesysteem, waarbij elke vrachtwagen zijn eigen parkeerplaats had met lokale trackinginfrastructuur om de locatie van de voertuigen te volgen. Deze oplossing werd duur en onpraktisch naarmate BAS World meerdere parkeerterreinen in gebruik nam. Bovendien waren de meeste trackers aan vervanging toe.

Die afhankelijkheid van verouderde hardware maakte dat alleen voertuigen op het eigen parkeerterrein getrackt konden worden. Het bedrijf zocht een oplossing die voertuigen ook op externe locaties en parkings van derden kon traceren. Zo vond BAS World Sensolus, dat onder meer een referentie kon voorleggen met een soortgelijk project bij een autofabrikant. Na een zeer uitgebreid proefproject waarbij regelmatig werd overlegd met het team van BAS World, was het bedrijf overtuigd. BAS World kon hierbij rekenen op de expertise van Sensolus-partner Sentech, die de overstap mee in goede banen leidde.

Eenvoudige installatie en integratie

Sensolus stelde een trackingoplossing voor op maat, afgestemd op de behoeften van BAS World. “De verouderde RFID-trackers werden vervangen door 3.500 van onze kleinere Track 1010-trackers, die elk een eigen uniek serienummer hebben, gekoppeld aan het voertuignummer. Deze trackers werden bevestigd op de sleutelkastjes die in de voertuigen geplaatst worden, en kunnen bij de aan- of verkoop heel eenvoudig naar een ander voertuig worden overgeplaatst”, legt Michiel Raat, Sales Executive Nederland bij Sensolus, uit.

De locatiegegevens van alle trackers worden via een API van het Sensolus-platform geïntegreerd in het bestaande ERP-systeem van BAS World. In plaats van een dure lokale trackinginfrastructuur te installeren, gebeurt de dataoverdracht via een draadloos langeafstandnetwerk geoptimaliseerd voor IoT-devices. Mike van Kasteren, Team Lead Inspection bij BAS World: “De Sensolus-oplossing was eenvoudig te integreren met ons bestaande ERP-systeem dankzij de duidelijke, goed gedefinieerde API. Doordat alle voertuigen zich op één locatie bevonden, kon de uitrol van de nieuwe oplossing erg efficiënt verlopen.”

Mogelijkheden van geozones

Op het terrein werden virtuele geozones gecreëerd om het terugvinden van voertuigen te vereenvoudigen. Medewerkers kunnen binnen deze geozones voertuigen lokaliseren op basis van de hun toegewezen zone. Dat is efficiënter dan wanneer er alleen op coördinaten vertrouwd kan worden. Voor deze lokalisatie gebruikt het personeel een mobiele app die hen naar de exacte locatie van de voertuigen leidt, wat een aanzienlijke tijdswinst oplevert en bijzonder gebruiksvriendelijk is.

“Ons oude systeem was ook best nauwkeurig: de tracker gaf op een plattegrond aan in welk parkeervak een vrachtwagen stond”, blikt Mike van Kasteren terug. “Alleen wijzigen de parkeerplaatsen jaarlijks en delen we de rijen vaak anders in. De locatietrackers van Sensolus zijn preciezer en werken los van deze parkeervakken. De trackers werden geconfigureerd om een nauwkeurigheid tot onder de tien meter te garanderen, wat onze medewerkers heel wat zoekwerk bespaart.”

De asset tracker Track 1010 is een kleine low-powered tracker met een lange batterijduur.

Waarom samenwerken met Sentech en Sensolus?

Voor BAS World kon de samenwerking met Sentech en Sensolus niet beter verlopen. “Vooral tijdens het begin van ons onderzoek naar een nieuwe oplossing hielpen ze ons proactief. Ze hebben ons de tijd en rust gegeven om een degelijk onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden, en begrepen dat we ook de concurrentie overwogen.”

“Uiteindelijk kozen we voor Sensolus en partner Sentech, vanwege de deskundige begeleiding, de flexibiliteit van de oplossing, de lange levensduur van de trackerbatterijen en de mogelijkheden van het platform. Sensolus staat ook open voor verbetering. We wilden het trackingsysteem graag nauwkeuriger krijgen, en daar hebben ze met succes werk van gemaakt. Daarnaast is het systeem makkelijk schaalbaar op maat voor onze toekomstige groei”, vertelt Van Kasteren.

Potentieel

Het systeem biedt bovendien mogelijkheden die verder gaan dan het huidige gebruik. Hoewel de exacte tijdsbesparing nog niet gemeten kan worden, heeft het systeem het potentieel om de efficiëntie bij BAS World verder te verbeteren en de proceskosten blijvend te verlagen. BAS World kan hiervoor blijvend rekenen op Sentech. De Nederlandse sensorspecialist zal BAS World verder bijstaan om het beste uit de Sensolus-oplossing te halen, onder meer door middel van trainingen en ondersteuning voor vragen of complicaties.

Op termijn zullen voertuigen meteen uitgerust worden met een tracker, zodat ze steeds opgevolgd worden. Ook wanneer deze op een van de andere vestigingen van BAS World staan. Naast inzichten in de flow van voertuigen kunnen ze deze informatiestroom ook gebruiken om een ‘Volg je levering’-service te implementeren voor hun klanten.

Meer weten over asset tracking?

Als je je assets grotendeels onbeheerd in het veld hebt staan, hoe hou je dan goed overzicht? Waar staan welke machines en hoe worden ze gebruikt?

Met asset tracking breng je de locatie van jouw materieel in kaart. Hoe werken asset trackers? En welke asset trackers zijn er op de markt?

bekijk asset trackers

 

Onze expert:

Rob Pieters

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Onze klant:

"We wilden het trackingsysteem graag nauwkeuriger krijgen, en daar hebben Sensolus en Sentech met succes werk van gemaakt."

Mike van Kasteren
Team Lead Inspection

Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19