Test Social Distancing: minder contacten door sensor, geen extra contacten door mondkapje

Social Distancing Sensor helpt 1,5 meter afstand houden

Het dragen van mondkapjes leidt niet tot meer risicogedrag en eenrichtingsverkeer blijkt effectief. Ook werkt het gebruik van een Social Distancing Sensor (SDS) bij een goede instructie. Dit blijkt uit een recent experimenteel gedragsonderzoek met real time tracing door het Smart Distance Lab. Technologiebedrijf Sentech brengt daarom de Social Distancing Sensor (SDS) op de markt.

In het Smart Distance Lab, een initiatief van de Universtiteit van Amsterdam, werd met camera’s en sensoren gemeten hoeveel afstand mensen van elkaar hielden. Hierbij vergeleken de onderzoekers verschillende interventies met elkaar.

Sensor

Het gebruik van de Social Distancing Sensor leidt tot minder contacten dan wanneer bezoekers geen sensor dragen. Deze tag geeft direct feedback op het gedrag. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat deze interventie duidelijk en consistent aan bezoekers moet worden uitgelegd. Mensen moeten het ook even kunnen uitproberen.

De Social Distancing Sensor geeft bijvoorbeeld medewerkers een waarschuwingssignaal als zij binnen 1,5 meter van een collega met zo’n tag komen. Er is keuze uit verschillende soorten signalen: trilling, geluid en/of licht. De SDS maakt niet alleen kantooromgevingen veiliger. Ook evenement- en productielocaties, magazijnen en bouwplaatsen hebben baat bij zo’n oplossing.

Mondkapjes en looprichting

Het dragen van mondkapjes leidt niet tot extra contacten. Bezoekers met een mondkapje voelden zich meer beschermd dan bezoekers zonder mondkapje. Daarnaast leidt een eenrichting route tot minder contacten dan vrije richting. De verdeling van het aantal contacten dat een bezoeker mogelijk besmet is daarbij gunstiger.

Betrouwbaarheid

Overigens zijn er meer systemen die een waarschuwing geven om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De CoronaMelder-app laat je zelfs weten als je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest. De meting door die app gebeurt via Bluetooth, wat niet 100% betrouwbaar is. “Of je een telefoon in je broekzak hebt, maakt daarbij ook uit”, zei Ron Roozendaal eerder tegen NOS. Hij is Chief Information Officer van het ministerie van Volksgezondheid.

De CoronaMelder geeft nu circa 10.000 meldingen per dag af, ook op meer dan anderhalve meter. Hoe betrouwbaar is de meting dan? De noodzaak van een systeem dat wel nauwkeurig is, wordt groter met het stijgende aantal Corona-infecties.

De technologie ultra wideband (UWB) wordt in de Social Distancing Sensor toegepast. Die kun je in je zak stoppen of om je nek hangen. De afstandsmeting blijft daarbij volledig overeind. De meetwaarden zijn veel nauwkeuriger en betrouwbaarder dan bijvoorbeeld Bluetooth. Sensorspecialist Rob Pieters van Sentech: “Er wordt twee keer per seconden gemeten met de snelheid van het licht, met een nauwkeurigheid van centimeters. Je weet het meteen als je te dicht bij iemand in de buurt bent.”

Sentech is bezig met het verder ontwikkelen van de sensorsoftware, in samenwerking met Focus Technologies. Zo kan er straks ook gemeten worden hoelang mensen met elkaar in contact zijn geweest, op welke tijd dat is gebeurd en waar. Een dergelijke tijdmeting is interessant voor bron- en contactonderzoek. “De GGD in Breda heeft bijvoorbeeld al sensoren afgenomen. Zij hebben veel medewerkers die onder hoge druk werken en minimaal 1,5 meter afstand houden is dan lastig”, zegt Pieters.

Beste manier om een event te organiseren

“Grotere evenementen kunnen veilig zijn, mits zorgvuldig opgezet”, aldus de onderzoekers van het Smart Distance Lab. De 1,5 meter-regel heeft wel een specificatie van tijdsduur nodig. “Met de specificatie ‘meer dan 20 seconden’ meten we in een hoek met goede doorstroom geen contacten. Dit is belangrijk in de communicatie van politici naar burgers.”

Op basis van de eerste resultaten is het onderzoekadvies dat je een evenement het beste organiseert door het toepassen van wegbewijzering, en wel één richting op. “Je kan ook gebruikmaken van een sensor, welke de bezoekers informeert over of het ze lukt om de afstand te houden”, zegt het Smart Distance Lab. Hierbij is het cruciaal om goed aan de bezoekers uit te leggen hoe de Social Distancing Sensor werkt. Ze moeten weten wat er van ze verwacht wordt wanneer deze afgaat.

“Het zou fantastisch zijn als we daar vervolgens een beloning aan kunnen koppelen; dat de bezoeker met de minste overtredingen iets krijgt (red. een drankje, toegangskaartje). We weten dat belonen veel beter werkt dan straffen. Door het op zo’n manier te koppelen aan gedrag kunnen we social distancing stimuleren”, besluiten de onderzoekers.

Frank Wijnveld, Crowd Management Exepert bij Event Safety Institute, onderstreept dit. Dat doet hij in deze video:

Nieuwsbrief

Meer info:

Rob Pieters

"Er wordt twee keer per seconden gemeten met de snelheid van het licht, met een nauwkeurigheid van centimeters."

e-mail Rob

of bel: 073 2200 005

Downloads:

Specificaties Social Distancing Sensor

Wil jij inhoudelijk meer weten over de SDS? In de brochure (703 kb) vind je specificaties over deze tool.

Nieuws

Sentech trekt private equity aan voor groei en marktdiversificatie

Sinds eind maar 2022 heeft Smile Invest een meerderheidsbelang in Sentech. Waarom deze samenwerking? Dat lees je in dit artikel.
Lees verder >

Sentech en Smile Invest slaan handen ineen

Om de groeiambities en lange termijn doelstellingen te realiseren, gaat Sentech met Smile Invest samenwerken.
Lees verder >

Geïsoleerde oplossingen zijn niet meer van deze tijd

Bij sensorintegratie gaat het gaat om het leveren van de meest optimale sensorproducten. Maar vooral ook om de inpassing in het totale systeem van de klant.
Lees verder >

Partnership tussen Sentech en lidar specialist

Sentech is een samenwerking aangegaan met lidar specialist Velodyne. Lidar zie je terug in bijvoorbeeld agv’s en robotica. Lees meer over deze samenwerking en lidar.
Lees verder >

Asset tracking: welke lokalisatietechnologie heb jij nodig?

Bij asset tracking zijn er verschillende lokalisatietechnologieën... Zoals GPS, Wifi, bluetooth en netwerk triangulatie. Welke technologie gebruik je in welke situatie?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Interim HR Adviseur (freelance/zzp)

Of je nu in dienst werkt of als zzp’er, bij ons voel je je snel thuis. Je wordt omgeven door hele leuke en kundige collega’s die je – we zeggen het maar alvast – na 7 maanden ongelofelijk zal gaan missen.
Lees verder >

Chief Financial Officer (CFO)

Als CFO én MT-lid ben je verantwoordelijk voor het financiële- en ICT-beleid. Ook geef je leiding aan drie Finance- en drie ICT-collega’s.
Lees verder >

Ervaren Projectleider Sensortechnologie

Als Ervaren Projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van unieke projecten op het gebied van sensorintegratie.
Lees verder >

Junior Projectleider Sensortechnologie

Als Junior Projectleider ben je verantwoordelijk voor het realiseren van unieke projecten op het gebied van sensorintegratie.
Lees verder >

Financial Controller

In deze veelzijdige rol binnen onze groeiende organisatie ben je (strategisch) sparringpartner en rechterhand van onze Finance Manager. Lees meer over deze vacature.
Lees verder >
Customer Service:
T +31(0) 73 2200 000

Technical Support
T +31 (0)73 220 00 19