IATF 16949 certificaat: werken volgens de leidende norm

Bij Sentech werken we strikt volgens de kwaliteitsnorm IATF 16949.

De IATF 16949 is een industriële kwaliteitsnorm, die vereist dat je als bedrijf je bedrijfs- en productieprocessen beschrijft en vastlegt. Zo kun je maken wat je belooft en leveren wat de klant wil. En, belangrijk: continu bezig zijn met verbeteringen.

Alleen beschrijven wat je als bedrijf doet, zoals met ISO 9001-norm gebeurt, is niet genoeg. Daarom kwam de International Automotive Task Force in 2016 met een technische specificatie op ISO 9001. Dit noemden ze de ISO TS 16949. Die is in 2016 gewijzigd in de IATF 16949.

We gaan nu in op wat deze certificering inhoudt, wat de verschillen zijn met de ISO 9001-normering én waarom wij deze norm voeren.

Kwaliteitsnormen

In de industrie wordt al jaren gewerkt met verschillende kwaliteitsnormen. Dergelijke normen geven bedrijven (mede) handvatten om hun kwaliteitsmanagementsysteem zodanig in te richten, dat dit leidt tot een grotere klanttevredenheid. Bovendien bieden de normen een goede mogelijkheid de bedrijfsprocessen te continu te verbeteren.

Dat nam in de jaren tachtig een grote vlucht met ISO 9001, een norm die eisen stelt aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een bedrijf. Bij een kwaliteitsnormering moet de onderneming haar bedrijfs- en productieprocessen beschrijven en vastleggen. Oftewel: opschrijven wat je doet en doen wat je hebt opgeschreven.

Op deze manier ontstaat er een werkstandaard, en weet de klant wat hij mag verwachten. Elk jaar komt er een afvaardiging van een zogeheten Notified Body langs, die controleert of de onderneming nog volgens de normen werkt.

Zo’n geaccrediteerde instantie, zoals bijvoorbeeld Lloyd’s of DEKRA, is door de overheid gemachtigd om certificaten voor een periode van steeds 3 jaar toe te kennen voor specifieke normen. Jaarlijks vindt er een tussentijdse certificeringsaudit plaats. Deze momenten worden ook wel ‘surveillance’ audits genoemd.

Automotive quality

Voor de automotive industrie was dat echter niet genoeg. Een aantal grote autofabrikanten kwam een paar jaren geleden met de aanzet tot de IATF 16949-norm. “Dat was eigenlijk een logisch vervolg op de ISO-norm”, zegt Johan van den Biggelaar, Project Engineer bij Sentech.

“Daar waar ISO 9001 vereist dat een bedrijf de bedrijfsprocessen beschrijft, gaat IATF 16949 een heel stuk verder. Want je moet ook kunnen aantonen dat je continu met verbeteringen bezig bent. Om fouten te voorkomen en om ongewenste variatie op je product en verspilling tegen te gaan.”

IATF 16949 automotive Agrifac sensor

Anders dan bij de ISO 9001-norm, is IATF 16949 quality niet vrijblijvend, zegt Ingrid Willems, Quality Manager bij Sentech. “De automotive industrie werkt alleen met bedrijven die het certificaat hebben gehaald. Het is een klanteis om aan deze industrie te kunnen en mogen leveren. Er zijn echter meer redenen om aan de IATF 16949 te voldoen. De norm biedt een onderneming een handvat voor de inrichting van het kwaliteitsmanagementsysteem en helpt zo de organisatie om tot effectieve en efficiënte bedrijfsprocessen te komen.”

Blijven verbeteren

Belangrijk binnen de IATF 16949-norm is het streven naar verbeteren. Dat moet meetbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is dat een organisatie vastlegt welke afwijkingen er tijdens productie worden geconstateerd. Door voor deze afwijkingen na te gaan wat de oorzaak hiervan is, kunnen gerichte verbeteracties worden vastgesteld en doorgevoerd.

Johan komt met een voorbeeld: “Stel je voor dat je een sensor aan een kabel van twee meter moet vastmaken. Als je die kabel met de hand afknipt, bestaat de kans dat hij te kort wordt afgeknipt. Dan krijg je dus afgekeurde sensoren. Dat kun je oplossen door een mal te maken, waarin je de kabel op de juiste lengte afknipt. Elke kabel wordt even lang en voldoet aan de specificatie. Minder variatie dus.”

Sentech is IATF 16949-gecertificeerd. Volgens Ingrid is het even belangrijk als vanzelfsprekend dat Sentech het IATF 16949-certificaat heeft. “We hechten aan kwaliteit. En we vinden het belangrijk dat we onze klanten goede producten leveren. Er zitten natuurlijk ook commerciële voordelen aan: met een certificaat op zak kun je aan de klant aantonen dat je voldoet aan zijn eisen, én je dus samen goed zaken kunt doen.”

IATF 16949 approval mark

Proceseigenaren zijn verantwoordelijk

Sentech heeft een bedrijfshandboek, waarin een aantal cruciale bedrijfs- en werkprocessen is beschreven. En verder zijn de documenten van het kwaliteitsmanagementsysteem digitaal beschikbaar. Daarmee heeft de normering ook intern zijn voordelen: je kunt opzoeken hoe een bepaald proces is beschreven en wat er allemaal moet gebeuren. En wie er bij betrokken zijn.

Dat is ook één van de redenen dat er binnen het bedrijf aan elk proces een eigenaar wordt toegekend. Ingrid: “De proceseigenaar is verantwoordelijk voor een (deel)proces binnen het bedrijf. Hij of zij moet in de gaten houden of het proces goed verloopt en waar er zaken verbeterd moeten worden.”

Risico’s vooraf bekend

Een groot verschil met ISO 9001 is dat bij de IATF 16949-norm de risico’s bij een klantvraag van te voren wordt onderzocht en vastgesteld. Johan: “Stel dat een klant als DAF vraagt of wij een bepaald product willen leveren. Dan gaan we eerst aan de hand van gerelateerde interne processen kijken of we het kunnen maken en wat daarvoor nodig is. Deze processen zijn natuurlijk vastgesteld op basis van de automotive norm. Elk stap wordt in kaart gebracht; van het eerste telefoontje met de klant tot en met de levering van het eindproduct.”

Per stap worden de risico’s in kaart gebracht. “Wat is er nodig? Wat kan er mis gaan? Hoe vaak? Hoe kan dat? Hoe ernstig is de fout? En daarna pak je de fouten en de risico’s aan. Zo’n controleplan, inclusief werkinstructies en productieproces, zorgt vooraf voor veel meer werk, dat klopt. Maar het levert ook veel op, want je weet nu vooraf welke risico’s er zijn en hoe je die aan moet pakken. In alle opzichten ben ik blij dat we bij Sentech volgens de norm werken”, aldus de Project Engineer.

PLC schema

Met IATF 16949 challenges aangaan

Vanuit kwaliteitsmanagement met IATF 16949, is voor Tridec een robuuste sensorassemblage met een optische niveausensor geproduceerd. Deze challenge is een mooi voorbeeld van een modern stuurhulpmiddel dat de opmaat is naar autonoom rijden.

Ontdek direct hoe het goedkoper en duurzamer is gemaakt.

bekijk challenge

Nieuwsbrief

Onze expert:

Ingrid Willems

"De norm biedt een onderneming een handvat voor de inrichting van het kwaliteitsmanagement- systeem en helpt zo de organisatie om tot effectieve en efficiënte bedrijfsprocessen te komen."

e-mail Ingrid

of bel: 073 2200 339

Download

IATF 16949 / ISO 9001 Certificaat

Wil je een bewijs van onze IATF 16949 en ISO 9001 certificering? Met deze PDF's (209kb / 135kb) ben je direct in het bezit van de juiste documenten!

Nieuws

Werken bij smart industry bedrijven: hoe ziet zo’n baan eruit?

Door smart industry worden sensorintegratieprojecten complexer. Hermen deelt zijn ervaringen met jou.
Lees verder >

Test Social Distancing: minder contacten door sensor, geen extra contacten door mondkapje

In het Smart Distance Lab (UvA) werd met camera’s en sensoren gemeten hoeveel afstand mensen van elkaar hielden.
Lees verder >

Efficiënt engineeren: voorkom technische mankementen in jouw machine

Hoe werkt efficiënt engineeren bij een sensorintegratie? Ben voorbereid en voorkom verrassingen in een later stadium van jouw project.
Lees verder >

Hoe toekomstbestendig zijn familiebedrijven? Sentech als werkgever

Jouw carrière in de high tech ligt in Nieuwkuijk. Sentech als werkgever creëert een werkomgeving die toekomstbestendig is. Waar ligt jouw behoefte?
Lees verder >

Met welke kwaliteitsnorm ontwikkel jij een duurzame sensoroplossing?

Ontwikkel jouw duurzame sensoroplossing met de allerhoogste kwalitietsnorm: IATF 16949. Hoe pas je dit proces aan op jouw kwaliteitbehoeften?
Lees verder >
Bij ons aan de slag

Office Assistant / Receptionist

Als Office Assistant ben jij ons visitekaartje. Jij bent het warme welkom voor onze bezoekers én jouw collega's. Mis deze veelzijdige functie niet!
Lees verder >

Assistent Inkoper

Is inkoop helemaal jouw ding? Kom bij ons werken als Assistent Inkoper! Samen met jouw collega-inkopers zorg jij ervoor dat componenten op het juiste moment beschikbaar zijn.
Lees verder >

Logistiek Medewerker

Jij verwerkt inkomende en uitgaande goederen in ons magazijn. Ook denk je mee om het logistieke proces te verbeteren. Check deze veelzijdige baan.
Lees verder >

Sales & Customer Support Representative

In de deze rol zorg jij naast onze klanttevredenheid ook voor verkoopondersteuning binnen ons sales team. Ontdek deze vacature!
Lees verder >

Quality Engineer

Zie jij jezelf als kwaliteitsambassadeur die de organisatie adviseert? Wie weet ben jij onze nieuwe Quality Engineer!
Lees verder >