Met welke kwaliteitsnorm ontwikkel jij een duurzame sensoroplossing?

Met welke kwaliteitsnorm ontwikkel jij een duurzame sensoroplossing?
Denk jij dat de ISO 9001-kwaliteitsnorm voldoende is om een duurzame sensoroplossing te ontwikkelen? Voor industrieën zoals Automotive gaat dit niet op. Zij gaan een stap verder en werken met IATF 16949. Ook in jouw markt zorgt deze hoge kwaliteitsnorm voor een betrouwbaar en duurzaam eindproduct. Zo’n proces pas je volledig aan op jouw kwaliteitsbehoefte. Lees in dit artikel wat IATF inhoudt en hoe je dit toepast op jouw project.

IATF 16949 is een trap hoger dan ISO 9001. Maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? Volgens Marco Leeggangers, Operations Director bij Sentech kan je het zo vergelijken: “ISO 9001 staat gelijk aan de eredivisie, en IATF aan de Champions League”.

Kwaliteit bewaken op hoogste niveau

Bij de 9001-norm registreren bedrijven nauwkeurig hoe ze werken. Door het volgen van processen, staat het resultaat vast en bewaken zij kwaliteit. Voor de Automotive industrie is dat niet voldoende. Daar ligt de lat een stuk hoger. “Er zijn flinke eisen toegevoegd om kwaliteit nog beter te kunnen verzekeren. Zoals de manier van ontwikkelen en produceren, de werkprocessen, de ontwikkeling van je mensen en het continu verbeteren”, aldus Leeggangers.

Als je onderdelen aan de Automotive-industrie wilt leveren, moet je IATF 16949-gecertificeerd zijn. De samenwerking met DAF was voor Sentech de aanleiding om zo’n certificaat te bemachtigen. Het laatste certificaat is geldig tot 9 juli 2021. De Operations Director vertelt hoe dat ging: “Het duurde ongeveer anderhalf jaar om te voldoen aan de strenge normen van IATF. Werken volgens IATF betekent het vastleggen van je ontwikkelproces via Advanced Product Quality Planning (APQP). Zo zorgt de norm ervoor dat je via een doordacht stappenplan een product en productieproces ontwikkelt.”

Uiteindelijk gaat het om de klantvraag. “Bij de start van een samenwerking bespreek je onder andere de performance van de levering, logistieke inrichting, garantie en levensduur. Door het volgen van de processen binnen de strenge Automotive-norm, voldoen we aan die klantwensen”, aldus Leeggangers.

Kwaliteit bewaken op hoogste niveau met werkprocessen

Hoe werkt IATF 16949?

IATF 16949 verplicht bedrijven om gebruik te maken van zogenaamde ‘core tools’. Dit zijn voorgeschreven methodes, gereedschappen en documenten die in alle ontwikkelfases terugkomen. Leeggangers legt uit hoe zo’n proces eruitziet: “De eerste fase van een sensorintegratieproject bestaat uit een haalbaarheidsonderzoek. Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) is hier een onderdeel van, waarmee wij nauwkeurig risico’s in kaart brengen.”

Ook het analyseren en elimineren van risico’s vang je af met het proces. “Het proces dwingt je om vast te leggen hoe je een risico beperkt. Als een risico echt te groot is, onderzoek je of het design überhaupt haalbaar is. Zo heb je in een vroeg stadium helder of de eisen reëel zijn binnen de afgesproken kaders. Daarnaast kan je op deze manier in je productieproces, op de juiste momenten, controles inrichten”, licht de Operations Director toe.

Documenteren voor kwaliteitsgarantie

Continu monitoren staat centraal bij de Automotive-norm. Zo ook het bewaken van de verwachte levensduur. Leeggangers geeft een voorbeeld: “Als een sensoroplossing één miljoen kilometer mee moet gaan, ontwikkelen wij daar en testopstelling en -proces voor. Met die tests en checks verzamelen wij belangrijke input voor het productieproces.”

Bij het monitoren hoort ook documenteren volgens de voorwaarden van IATF. Hoewel regels, documenten en procedures vaak niet tot de favoriete bezigheid hoort van een Engineer, is het volgens Leeggangers wel erg noodzakelijk: “Naast het bedenken van een technische oplossing, moet je ook aantonen dat jouw idee overeenkomt met wat je met de klant hebt afgesproken. Hierbij speelt kwaliteit een belangrijke rol. Door het controleren van je eigen werk, zorg je ervoor dat je uiteindelijk de kwaliteit levert die de klant verwacht.”

Semicon ook geholpen met IATF

Het traject om IATF-gecertificeerd te worden was een behoorlijke investering. Zeker als je bekijkt dat Sentech in die tijd slechts één Automotive-klant had, namelijk DAF. “Toch merkten we snel dat het kwaliteitssysteem ook bij andere industrieën waarde toevoegt. Steeds vaker vragen klanten uit andere markten naar documenten en procedures. Binnen IATF is dit volledig ingebakken”, legt de Operations Director uit.

Een goed voorbeeld is de halfgeleiderindustrie, waar kwaliteit en betrouwbaarheid centraal staan. Deze bedrijven in de Semicon besteden vaak projecten uit. Voor hun partners is het daarom nóg belangrijker om aan te tonen dat ze doen wat ze beloven.

Duurzame sensorontwikkeling door kwaliteitsnormen

Efficiënte controles

Veel processen in de halfgeleiderwereld vinden plaats in vacuüm. Zo weet Johan van den Biggelaar, Senior Project Engineer bij Sentech, dat materialen in deze toepassingen niet mogen uitgassen: “Met de opdrachtgever maken we afspraken over hoe vaak we een uitgassingsrapport delen. Soms leggen ze vast dat we voor elk exemplaar een restgasanalyse moeten doen. Natuurlijk is dat mogelijk, daar tegenover staat wel dat de kosten hierdoor oplopen.”

Toch is een periodieke controle voldoende als je verzekert dat het proces hetzelfde blijft. “Onze sensoroplossing is vaak onderdeel van een grotere module, die ook weer wordt onderworpen aan een restgasanalyse. Doordat onze processen tot in details zijn doordacht, kiezen veel van onze klanten voor een halfjaarlijkse of jaarlijkse check”, vertelt Van den Biggelaar.

Nauwkeurig opvolgen van werkinstructies

Als er iets in het proces wijzigt, moet je dat registreren. John van Schaik, Production Engineer bij Sentech, vertelt dat een detail bij componenten voor cleanrooms van Grade 2 al gevolgen kan hebben: “Zoals bij het schoonmaken van een lijmoppervlak. Als je de voorgeschreven alcohol vervangt door aceton, kan dat later in het proces voor problemen zorgen.”

Het is ontzettend belangrijk dat productiemedewerkers de werkinstructies nauwkeurig op volgen. “Ook moeten zij bij twijfel altijd navragen. Hoe onbelangrijk het detail ook lijkt. In zo’n situatie handelen we snel en overleggen we met de klant als dat nodig is. Zo nemen we de juiste beslissing en voorkomen we fouten. Zeker bij industrieën zoals Automative en Semicon is dat van groot belang”, aldus van Schaik.

Een proces aanpassen doe je niet zomaar. De Production Engineer vertelt hoe dat gaat: “Iedere aanpassing aan het proces toets je opnieuw met een FMEA. Als er door die aanpassing nieuwe risico’s ontstaan, traceren we die op dat moment. Door de core tools van IATF leeft de waakzaamheid door onze hele organisatie.”

Kwaliteitsniveau aanpassen op jouw behoeften

Niet voor alle projecten zijn de bijzonder hoge normen van IATF essentieel. Voor veel klanten zijn de richtlijnen van ISO 9001 voldoende. Leeggangers bekent dat hij en zijn collega’s het een uitdaging vonden om daarin de juiste afweging te maken: “We willen kwaliteit leveren. Maar als we bij ieder project de enorm uitgebreide IATF-procedure volgen, zijn we voor sommige opdrachtgevers niet toegankelijk genoeg.”

Toch ligt de oplossing wel bij IATF. “Ieder project starten we met de eerste fase, namelijk de haalbaarheidsstudie. Op dat punt bepalen we welke stappen van het proces we wel en niet uitvoeren. Dit is hoe we het kwaliteitsniveau aanpassen op de behoeften van de klant”, aldus Leeggangers.

Welke 5 fases doorloop je bij een sensorintegratieproject?

Iedere sensorintegratie vraagt om een bepaalde kwaliteit. Dit leg je vast bij de start van een project. In welke markt je ook actief bent, het aanpasbare stappenplan van de kwaliteitsnorm IATF 16949 zorgt bij ieder sensorintegratieproject voor een betrouwbare en duurzame oplossing.

Het doordachte stappenplan is verdeeld in 5 fases. Naast het in kaart brengen van risico’s, dwingen deze stappen jou om de balans te vinden tussen kwaliteit, kosten en doorlooptijd. Hoe ontwikkel jij een betrouwbare sensoroplossing die naadloos aansluit bij jouw toepassing?

Doorloop in 5 fases het stappenplan van een sensorintegratieproject.

lees direct het artikel